Hokejová extraliga podobné finálové drama nepamatuje

16. duben 2003

Podobné vyvrcholení samostatná česká hokejová extraliga za deset let své existence nepamatuje. Sérii mezi Pardubicemi a pražskou Slavií rozhodne až poslední možný, tedy sedmý zápas. Plný počet duelů ještě nikdy předtím mužstva v přímém boji o titul nevyužila.

Ať už se hrálo na tři vítězná utkání, nebo na čtyři jako v sezoně 1994/1995. K sedmizápasovému dramatu mohlo teoreticky dojít pouze před sedmi lety mezi Vsetínem a Litvínovem. Tehdy ale po úvodní porážce Vsetín dokráčel ke svému druhému titulu čtyřmi výhrami za sebou. Až do letoška ve všech finálových kláních ztratil pozdější mistr nejvýše jediný duel.

Kromě roku 1996 se ve finále hrálo na tři vítězná utkání. Bez jediné ztráty dokráčel k zlatým medailím třikrát Vsetín - v roce 1997 proti Vítkovicím, o sezonu později proti Třinci a v roce 1999 proti Zlínu. Následující ročník se naopak Vsetín ani jednou neradoval proti pražské Spartě. Po vítězství 3:1 na utkání se radovala z titulu v roce 1994 Olomouc a hned poté Vsetín, jemuž stejný stav zajistil poslední šestý triumf před dvěma roky. Ve čtyřech duelech zdolali i loni sparťané Vítkovice.

Naopak pražské Slavii letos poměr 3:1 nesvědčil. Deset minut před koncem nedělního pátého zápasu se přitom za tohoto stavu už zdálo, že má titul v kapse. Jenže Pardubičtí vývoj otočili a po výhře 4:3 v prodloužení poté vyrovnali i sérii v úterý v Edenu.

Pokud Pardubice zvítězí i v sedmém duelu, napodobí Zlín, který jako jediný dokázal proměnit nepříznivý stav 1:3 na utkání v úspěch. Loni ve čtvrtfinále to odnesl celek Znojma.

Spustit audio