Holice příští rok postaví lávku přes Ředický potok, ozvláštní ji časová osa

7. listopad 2023 05:54

Město Holice na Pardubicku v příštím roce postaví přes Ředický potok novou lávku. Současné přemostění u sanatoria je už staré a nemoderní. Podobu lávky radnice před časem vybrala ze studentských návrhů. Soutěž město dokončilo před dvěma lety. Návrhy poskytli studenti ČVUT, komise vybírala ze 13 návrhů. Hlasovala i veřejnost.

Radnice chtěla lávku stavět dřív, čeká ale na ČEZ s přeložím kabelů. V letošním rozpočtu má na akci město vyčleněno šest milionů korun, pravděpodobně bude peníze převádět do dalšího roku.

„Velmi pochybuji, že začneme stavět do konce roku. I kdyby ČEZ na to teď vlítl, tak máme začátek listopadu. Pro mě by bylo ideální, kdybychom letos stihli vysoutěžit dodavatele lávky, ale osobně si myslím, že ani to nestihneme," řekl starosta Ondřej Výborný (PRO Holice). Lávka by se tak mohla nejspíš začít stavět na jaře příštího roku a do pěti měsíců by mohla být hotová.

Vizualizace nové lávky přes Ředický potok. Má trojúhelníkový půdorys, povrchy jsou ze dřeva a cortenové oceli a ukazuje časové milníky Holic

Soutěž studentů

Tereza Dvořáková, která se svým návrhem zvítězila, nakreslila lávku ve tvaru trojúhelníku. Na jejím vyústění mají být zóny pro pohyb i odpočinek. Posezení, které na lávku navazuje, může například sloužit studentům při školních přestávkách. Boční části lávky má tvořit vodorovně perforovaná cortenová ocel a na ně autorka navrhla umístění významných dat spojených s Holicemi. Osvětlení zajistí LED pásky. Lávka se na jedné straně napojí na cyklostezku.

„Studentku jsme zapojili do projektování, aby byla také u projektové dokumentace. Mně se na lávce líbí, že je uživatelsky přehledná. Je vizuálně zajímavá, není to strohý kus betonu nebo dřeva. Hraje si s prostorem v okolí, dodává tam mobiliář a využívá prostor, který využívají studenti. Dává mu mladistvý nádech," řekl Výborný.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související