Hraběnčiny řezy. Starý osvědčený hit
Tento dezert byl svého času obrovským hitem, pekl se v každé domácnosti. S velkou nostalgií se k němu vracíme.
- 400 g polohrubé mouky
- 120 g moučkového cukru
- 200 g másla nebo rostlinného tuku
- 4 žloutky
- 2 PL mléka
- ½ pečícího prášku
- Na náplň: 6 středně velkých jablek
- 1 vanilkový cukr
- 1 – 2 KL mleté skořice
- 120 g jader vlašských ořechů
- 4 bílky
- špetka soli
- 100 g krupicového cukru
- 1 KL kukuřičného škrobu
- 1 KL vinného octa
Utřeme cukr s máslem, postupně přidáváme žloutky a našleháme do pěny. Poté přidáme mouku promíchanou s pečícím práškem, mléko a vypracujeme těsto. Jednu třetinu těsta zabalíme do potravinářské fólie a necháme v mrazáku ztuhnout. Zbylé těsto rozválíme a přeneseme do tukem vymazaného plechu s vyšším okrajem. Na těsto poklademe tenké plátky oloupaných jablek, posypeme je skořicí, vanilkovým cukrem a nasekanými jádry vlašských ořechů. Bílky šleháme a jakmile začnou houstnout, přidáme k nim cukr, škrob, sůl a vinný ocet a vyšleháme tuhý sníh. Ten rovnoměrně rozestřeme na koláč a posypeme ztuhlým těstem, nastrouhaným na hrubém struhadle. Pečeme ve vyhřáté troubě při cca 170°C 30 – 40 minut, podle typu použité trouby.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.