Hraběnčiny řezy. Starý osvědčený hit

Tento dezert byl svého času obrovským hitem, pekl se v každé domácnosti. S velkou nostalgií se k němu vracíme.

Ingredience
  • 400 g polohrubé mouky
  • 120 g moučkového cukru
  • 200 g másla nebo rostlinného tuku
  • 4 žloutky
  • 2 PL mléka
  • ½ pečícího prášku
  • Na náplň: 6 středně velkých jablek
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 – 2 KL mleté skořice
  • 120 g jader vlašských ořechů
  • 4 bílky
  • špetka soli
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 KL kukuřičného škrobu
  • 1 KL vinného octa

Utřeme cukr s máslem, postupně přidáváme žloutky a našleháme do pěny. Poté přidáme mouku promíchanou s pečícím práškem, mléko a vypracujeme těsto. Jednu třetinu těsta zabalíme do potravinářské fólie a necháme v mrazáku ztuhnout. Zbylé těsto rozválíme a přeneseme do tukem vymazaného plechu s vyšším okrajem. Na těsto poklademe tenké plátky oloupaných jablek, posypeme je skořicí, vanilkovým cukrem a nasekanými jádry vlašských ořechů. Bílky šleháme a jakmile začnou houstnout, přidáme k nim cukr, škrob, sůl a vinný ocet a vyšleháme tuhý sníh. Ten rovnoměrně rozestřeme na koláč a posypeme ztuhlým těstem, nastrouhaným na hrubém struhadle. Pečeme ve vyhřáté troubě při cca 170°C 30 – 40 minut, podle typu použité trouby.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko