Hradní Palác na středověkém Helfštýně prošel velkolepou rekonstrukcí

8. červenec 2021

Hrad Helfštýn patří k nejvýraznějším památkám přerovského regionu. Dominantou hradu je torzo obnoveného renesančního Paláce. Jeho proměna je ukázkou citlivého propojení historické a současné architektury s využitím nejmodernějších materiálů. Objekt se tak podařilo zachránit před další devastací a díky částečnému zastřešení získal hrad i zajímavé výstavní prostory pro sbírky kovaných plastik, lapidárium a také unikátní vyhlídku na Moravskou bránu.

Hrad Helfštýn stojí na místě, kudy podle archeologických nálezů lidé putovali od dob pravěku. Vůbec první písemná zmínka spadá do roku 1349. Původně menší hrádek se během staletí rozšiřoval, měnil svoji rozlohu i podobu. A také majitele, ke kterým patřili třeba Vilém z Pernštejna nebo Rožmberk Petr Vok.

V poválečných letech byl Helfštýn spíše typickou zříceninou. A vedly se spory, zda hrad zakonzervovat, nebo obnovit. Naštěstí se podařilo prosadit druhou variantu. Opravy památky v podstatě trvají dodnes. Rozsáhlá rekonstrukce hradního Paláce patří k těm nejnáročnějším a to nejen finančně.

Hrad získal zajímavé výstavní prostory pro sbírky kovaných plastik

Objekt Paláce na čtvrtém nádvoří patří na Helfštýně k největším, jeho dominantu spatříte už z dálky při cestě po dálnici i vlakem. Celá dvě století bylo torzo bez střechy, což se postupně projevilo na jeho stavu. O projektu záchrany se mluvilo desítky let, hledala se vhodná forma i finanční prostředky. Ty nakonec uvolnil Olomoucký kraj.

Práce na obnově hradního Paláce trvaly tři roky a hrad kvůli rekonstrukci musel omezit návštěvní dobu, řadu akcí i trasy prohlídek. Na druhé straně přinesla rekonstrukce památky příležitost pro archeology, kteří při záchranných průzkumech objevili řadu unikátních nálezů.

Palác se dočkal částečného proskleného zastřešení

Dnes se Helfštýn může chlubit objektem, který sklízí hodně obdivu. Palác se dočkal částečného proskleného zastřešení, schodiště a chodníky propojily i místa, kam se lidská noha nedostala několik staletí. A také důstojné prostory pro pořádání výstav či kulturních akcí. Dnes mohou návštěvníci při prohlídce Paláce obdivovat práce uměleckých kovářů, archeologické artefakty, na panelech se dozví vše o historii hradu až po současnost. Z horního patra se jim navíc nabízí krásné výhledy do širokého okolí.

Středověký hrad Helfštýn je přístupný v turistické sezóně každý den kromě pondělí, v březnu a listopadu jej pak můžete navštívit o víkendech.

autor: Jana Zemková
Spustit audio