Hrášek do každé zahrádky: Jak na jeho snadné pěstování a sklizeň plnou chuti i vitamínů?
Čerstvý hrášek je plný vlákniny, obsahuje vitaminy C i celou skupinu vitamínů B a kyselinu listovou. Nechybí ani bílkoviny, kterými mohou vegetariáni částečně nahradit příjem masa.
Hrášek nejčastěji vyséváme od konce března do konce května na záhon nebo do květináčů podle aktuálního počasí. Hrách má totiž poměrně nízké nároky na teplotu, klíčí už při 1 °C a roste od 4 °C.
Hrách výborně prospívá ve společnosti okurek, mrkve a hlávkového salátu. Před škůdci ho ochráníte tím, když budeme v jeho bezprostřední blízkosti pěstovat saturejku nebo lichořeřišnici.
Zrnka hrachu jsou vyhledávanou pochoutkou pro ptáky. Proto se dávají dost hluboko a je dobré ještě zahrnout zeminou. Výsev můžete přikrýt netkanou textilií, kterou odstraníte, když vyrostou samotné rostlinky. Jakmile hrách vzklíčí, naveďte ho na oporu, tím zvýšíte kvalitu plodů i bohatost úrody.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.