Inspirace Francií? Bělostná radniční věž v Kadani vypadá jako stavby v Provence

19. duben 2017
Česko – země neznámá

Královské město Kadaň představuje v Ústeckém kraji unikátní ostrůvek zachovalé historie. Půvabnému náměstí vévodí pro Kadaň typická, ale jinak velmi neobvyklá radniční věž. Bílá stavba s osmibokou helmicí zdobenou keramickými kraby je nepřehlédnutelná. A můžete se podívat i do útrob věže.

Z dálky trochu připomíná homoli cukru ozdobenou hřebíčkem. Věž kadaňské radnice je unikátní nejen v severních Čechách, ale v celé České republice. Bělostná stavba svítící do dálky je stavbou pozdní gotiky.

Věž měří 73,5 metru a ukryto je v ní 120 schodů. „Abychom se dostali dovnitř, musíme na radnici,“ říká Petr Liebscher z kadaňského muzea, který nám ve věži dělá průvodce. Dva mohutné klíče střeží úřednice v nenápadné kanceláři. Z ní vedou těžké gotické dveře do prvního patra věže.

„Tady dlouho sídlil radniční archiv,“ říká Petr Liebscher. Původně to ale byla kaple. Její arkýř je patrný zvenku. Klasicistní zdobení ozvláštňují dvě gotické malby. Květina a latinský nápis nade dveřmi. Mnohem víc pozornosti ale poutá vestavěný trezor, do kterého návštěvníci dávají drobné, aby se do Kadaně zase někdy vrátili.

Z kaple vedou točité a úzké schody vzhůru. „Dole jsou kamenné, nahoře pak dřevěné a jsou stále vyšší a užší,“ upozorňuje Liebscher s tím, že výstup je s přibývající nadmořskou výškou náročnější. Ani pro klaustrofobiky není prostředí zrovna vhodné. Popadnout dech můžete v jednotlivých patrech, v nichž jsou k vidění různé zajímavosti. Třeba otevíratelný model věže, kamenný pes, který kdysi zdobil fasádu, nebo expozice připomínající někdejší byt věžníka v nejvyšším patře.

Pohled z věže na kostel na náměstí

„Kdysi byla část ochozu zastřešená a patřil právě k bytu věžníka. Ten až do konce 19. století hlídal z výšky královské město a jeho občany varoval před blížícím se nebezpečím,“ vysvětluje Liebscher. Dnes je ochoz kompletně odkrytý a nabízí výhledy na všechny světové strany. Královské město Kadaň máte z věže jako na dlani a vidět jsou i Krušné či Doupovské hory.

Spustit audio