Jablka s ovesnou krustou aneb Jablečný koláč po americku

Jablka jsou dietní, upravují různé žaludeční potíže a také z nich můžete připravit celou řadu vynikajících pokrmů. Jako zdravý dezert se hodí jablečný koláč podle Štěpánky Kutišové, odborné garantky pořadu Přírodní lékárna.

Ingredience
  • 8 velkých jablek (asi 1,5 kilogramu)
  • 1,5 šálku ovesných vloček
  • 1/3 šálku kokosového cukru nebo javorového sirupu
  • ¼ šálku vlašských ořechů
  • 2 lžíce kokosového oleje nebo kvalitního másla
  • 3 lžíce alternativního mléka (kokosové, mandlové)
  • případně lžička skořice

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, krátce povaříme a nakrájíme. Plátky jablek naskládáme na dno menšího pekáče, podle chuti posypeme skořicí.

V míse smícháme vločky, cukr (nebo sirup), pokrájené vlašské ořechy, rozpuštěný olej nebo máslo. Pokapeme mlékem a zamícháme. Získáme tak drobenku, kterou pokryjeme jablka v pekáči.

Povrch pekáče překryjeme alobalem a pečeme při 175°C asi 45 minut. Odstraníme alobal a ještě chvíli pečeme, dokud nezačnou jablka dole pracovat nebo dokonce trochu bublat. Podáváme teplé.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.