Jak se vařilo v roce 1935. Upečte si křehký jablkový závin
Jsou tu páteční apetýtové recepty a s nimi také nahlédnutí do kuchařky První české kuchařské školy Domácnost z roku 1935.
Její součástí jsou kromě receptů i různé dobové rady týkající se domácnosti. Například u přípravy svačiny pro 6 osob se v ní píše: „Na příruční stůl postaví panská kávu a oznámí to hostitelce, která uvede hosty do jídelny. Poté přikročí hostitelka k příručnímu stolku a nalévá kávu do šálků, kterou dívka v černém šatě, bílém čepečku a zástěrce podává kolem. Nato hostitelka usedne do středu stolu a dámy usednou podle libosti na volná místa. Zdrží-li se dámy déle a přijdou-li páni, podává se studená večeře a pivo.”
Tolik tedy další rada ke stolování z roku 1935 a k ní teď přidáme i další historický recept na křehký jablkový závin.
Budete potřebovat:
- 35 dkg hladké mouky
- 28 dkg másla
- ½ kg oloupaných nakrájených jablek
- 3 dkg rozinek
- 3 dkg loupaných, nakrájených mandlí
- 4 žloutky
- 4 lžíce mléka
- kůru z citronu
- vanilku
- skořicový cukr
- strouhanku
Postup:
- Na vále vypracujeme těsto z mouky, másla, 4 žloutků, mléka.
- Přidáme kůru z poloviny citronu a trochu vanilky.
- Těsto rozválíme na dva pruhy.
- První položíme na plech.
- Potřeme máslem, posypeme strouhankou, poklademe oloupanými a nakrájenými jablky, posypeme skořicovým cukrem s trochou nastrouhané kúry z citronu, rozinkami a mandlemi.
- Poté pokropíme rozpuštěným máslem a opět posypeme trochou strouhanky.
- Pak přiklopíme druhým plátem těsta.
- Potřeme ještě jedním žloutkem, ozdobíme mandlemi s cukrem.
- Pečeme do růžova.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.