Jak správně skladovat vajíčka? Špičkou dolů a co nejdál od silně aromatických potravin
Jak nejlépe skladovat vajíčka, aby vydržela co nejdéle čerstvá? V lednici v původním papírovém obalu. Ideální je v chladničce vybrat místo co nejdál od silně aromatických potravin, aby jejich pachy nepronikaly skrz skořápky.
Vajíčka mají být umístěná špičkou dolů, aby bylo zaručeno, že žloutek zůstane uprostřed bílku a takzvaně si nesedne. U zachování čerstvosti hraje důležitou roli i teplota. Ta kolem čtyř stupňů Celsia je ideální, protože dokáže výrazně prodloužit trvanlivost vajec. Čím jsou slepice starší, tím větší vajíčka snášejí a tím je tenčí jejich skořápka.
Věděli jste, že žloutek je jednou z mála potravin, které přirozeně obsahují vitamin D? Pokud použijete na pečení vajíčka, která jste právě vyndali z lednice, může se stát, že se do těsta nerozmíchají rovnoměrně. Potřebují být alespoň 30 minut v pokojové teplotě.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.