Jedinečná CHKO Slavkovský les slaví 50 let, první nápady souvisely s ochranou pramenů

9. květen 2024

Chráněná krajinná oblast (CHKO) Slavkovský les slaví po celý letošní rok 50 let od svého založení. Pro veřejnost přichystala řadu akcí.

Chráněná krajinná oblast Slavkovský les, jakožto hornaté území parovinného typu, se rozprostírá mezi Tachovskou brázdou, Chebskou a Sokolovskou pánví. Tento územní celek, tvořící přibližně trojúhelníkový tvar, zahrnuje významná lázeňská města Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Františkovy Lázně. Založena byla v roce 1974 na rozloze zhruba 606 km² za účelem ochrany krajinných, geologických a botanických hodnot.

První úvahy pochází ze 40. let

První úvahy o ochraně přírody Slavkovského lesa jsou už z konce 40. let minulého století. Znovu se o ní začalo intenzivněji mluvit na přelomu 70. a 80. let. Ale zásadní roli pak sehrála sama lázeňská města. Františkovy Lázně, Jáchymov, Karlovy Vary, Lázně Kynžvart a Mariánské Lázně požádaly o zřízení CHKO a 3. května 1974 byla CHKO Slavkovský les zřízena.

K pěti profesionálům, kteří v CHKO pracovali na počátku, se v 70. letech přidaly desítky dobrovolníků a nadšenců. Tehdy se jim podařilo zachránit řadu podmáčených luk. Ze zachráněných území později vznikly první přírodní rezervace a památky jako Upolínová louka nebo Mokřady pod Vlčkem. 

Přemysl Tájek, vedoucí oddělení sledování stavu biodiverzity CHKO Slavkovský les

„Nápady souvisely s ochranou minerálních pramenů. Původně se mluvilo o ochraně území až k Jáchymovu. Hranice dnešní CHKO vznikaly na papíře až v 70. letech. Alfa omega vzniku CHKO Slavkovský les ale byla ochrana přírodních zdrojů, minerálních vod a vírů plynů. Nachází se mezi Mariánskými Lázněmi a Karlovými Vary, což je oblast se stovkami divokých vývěrů, od Vřídla počínaje až po mariánskolázeňský Rudolfův pramen,“ uvedl Přemysl Tájek, vedoucí oddělení sledování stavu biodiverzity CHKO Slavkovský les.

Zásadní změny přinesla 90. léta minulého století a pak nové tisíciletí. „Roku 1992 vznikl nový zákon o ochraně přírody a konečně se ochranáři posunuli do role úředníků, kteří rozhodují na území, které spravují. Na konci 90. let se konečně začíná aktivně pečovat o nějaké vybrané lokality, do té doby převažoval konzervativní přístup typu zákaz všeho,“ dodal Tájek.

Vyhledávaným cílem turistů se stala díky změnám například ikonická nádrž Kladská s okolními rašeliništi. Díky spolupráci s Lesy ČR zase vzniklo v roce 2012 návštěvnické centrum Dům přírody Slavkovského lesa.

Procházky s průvodci i výstava hub

Od dubna do listopadu bude možné s průvodci navštívit zajímavá místa v chráněné krajinné oblasti. Zájemci se budou moci vypravit třeba za minerálními prameny, chráněnými rostlinami, obojživelníky, ptáky, hmyzem nebo do přírodních rezervací a památek.

S rozšířeným programem se v Mariánských Lázních bude konat v červnu Setkání příznivců Slavkovského lesa, v září výstava hub nebo v říjnu Lázeňský festival jablek. Od července do října bude možné zhlédnout venkovní výstavu Slavkovský les v obrazech v areálu Sv. Linharta v Karlových Varech.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.