Jednoduché noky s vejcem

V dnešních apetýtových receptech se zaměříme na noky. Připravují se v různých variantách v řadě světových kuchyní. Například v Německu, Rakousku, Maďarsku, Slovinsku či Itálii.

Jako příloha se podávají k nejrůznějším omáčkám. Najdeme je také v polévce. A v Itálii se například také zapékají se sýrem. My z Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku vybíráme recept na Jednoduché noky s vejcem z Vlčnova.

Budete potřebovat:

  • 150 g hrubé mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 200 ml vody
  • sůl
  • 3-5 vajec
  • špek
  • 1 lžíci sádla

 Postup:

  1. Do hrubé mouky přidáme špetku soli, promícháme, zalijeme vlažnou vodou a vypracujeme hutné těsto.
  2. Podle potřeby přidáme hrubou nebo polohrubou mouku.
  3. Hrubé mouky by mělo být více než polohrubé.
  4. Z těsta vykrajujeme lžičkou noky, které házíme do osolené vroucí vody.
  5. Mezitím si v kastrolu rozpustíme lžíci sádla, na kterou dáme roztopit na kousky nakrájený špek a podle chuti rozklepneme 3-5 vajíček.
  6. Zamícháme a necháme částečně zhoustnout.
  7. Vajíčka osolíme a oheň vypneme v době, kdy jsou vejce ještě částečně nesražená.
  8. Do vajíček vsypeme uvařené sázené noky, které s vejci dobře promícháme.
  9. Podáváme s hlávkovým salátem.  
zdroj: Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.