Jemná rajská omáčka
V Apetýtu pro vás máme další chutný bezmasý recept. Tentokrát budou naší hlavní ingrediencí rajčata. Konzumovat je můžeme v různých podobách – čerstvá nebo v podobě různých pyré či šťáv.
Obsahují vitamíny C, B, E a také antioxidanty. A kromě jiného nám například pomáhají udržovat vyrovnanou hladinu krevních tuků, tedy cholesterolu.
Co potřebujete na rajskou omáčku?
- 1 hrnek čerstvých rajčat (nebo 1 konzervu krájených rajčat)
- 5 lžic rajčatového protlaku
- 1 hrnek zeleninového vývaru
- 1 velkou cibuli
- 3 lžíce cizrnové nebo hrachové mouky (nebo použijte klasickou, na kterou jste zvyklí)
- 2 lžíce olivového oleje
- bobkový list a asi 5 kuliček nového koření
- třtinový cukr a jablečný ocet
- sůl a pepř
Postup:
- V kastrolu rozpálíme olej.
- Následně přidáme na drobno nakrájenou cibuli.
- Jakmile zesklovatí, stáhneme plamen a lehce zasmažíme mouku.
- Dále přidáme nakrájená rajčata, promícháme a vlijeme zeleninový vývar.
- Poté přidáme bobkový list a nové koření.
- Vaříme asi 10 minut bez poklice.
- Omáčka nám tak pěkně zhoustne.
- Jakmile ji máme provařenou, odstraníme bobkový list a nové koření, přidáme rajský protlak a následně rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem.
Tip: Rajskou omáčku podáváme například s noky, vegetariánskými karbanátky, opečeným seitanem, krájenou polentou nebo samozřejmě i s běžnými přílohami jako je houskový knedlík a maso.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.