Jemná rajská omáčka
V Apetýtu pro vás máme další chutný bezmasý recept. Tentokrát budou naší hlavní ingrediencí rajčata. Konzumovat je můžeme v různých podobách – čerstvá nebo v podobě různých pyré či šťáv.
Obsahují vitamíny C, B, E a také antioxidanty. A kromě jiného nám například pomáhají udržovat vyrovnanou hladinu krevních tuků, tedy cholesterolu.
Co potřebujete na rajskou omáčku?
- 1 hrnek čerstvých rajčat (nebo 1 konzervu krájených rajčat)
- 5 lžic rajčatového protlaku
- 1 hrnek zeleninového vývaru
- 1 velkou cibuli
- 3 lžíce cizrnové nebo hrachové mouky (nebo použijte klasickou, na kterou jste zvyklí)
- 2 lžíce olivového oleje
- bobkový list a asi 5 kuliček nového koření
- třtinový cukr a jablečný ocet
- sůl a pepř
Postup:
- V kastrolu rozpálíme olej.
- Následně přidáme na drobno nakrájenou cibuli.
- Jakmile zesklovatí, stáhneme plamen a lehce zasmažíme mouku.
- Dále přidáme nakrájená rajčata, promícháme a vlijeme zeleninový vývar.
- Poté přidáme bobkový list a nové koření.
- Vaříme asi 10 minut bez poklice.
- Omáčka nám tak pěkně zhoustne.
- Jakmile ji máme provařenou, odstraníme bobkový list a nové koření, přidáme rajský protlak a následně rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem.
Tip: Rajskou omáčku podáváme například s noky, vegetariánskými karbanátky, opečeným seitanem, krájenou polentou nebo samozřejmě i s běžnými přílohami jako je houskový knedlík a maso.
Související
-
Tousty se sýrem a pórkem
Páteční Apetýt přináší bezmasé recepty. Dnes si pochutnáme na toustech. Prokazatelně se objevily už ve starém Římě.
-
Slaný koláč z batátů
Sladké brambory (batáty) se dostaly do Evropy s Kryštofem Kolumbem. Odborný název rostliny zní povijnice batátová. Tyto oranžové brambory jsou výborné opečené či grilované.
-
Mandlová cibulačka
Za dnešní polévkou se vypravíme do Francie. V zemi galského kohouta je to pochoutka tradiční, snad pro svoji snadnou přípravu i jedinečnou chuť. Oblíbená je však i v Asii.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://pardubice.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://pardubice.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.