To jsme doma měli taky! Chrudim láká na staré časy

15. prosinec 2017 13:20

Výstava představuje v několika scénách domácnost a životní styl v Československu v šedesátých až osmdesátých letech 20. století. Je věnována hlavně těm, kteří tato léta pamatují a rádi ukážou dětem a vnukům nábytek, bytové doplňky, předměty běžné spotřeby, technické výrobky i fotografie spojené s vlastními vzpomínkami a zážitky.

Návštěvníci si můžou prohlédnout zařízení kuchyně i obývací pokoj z 60. let minulého století a jistě zaujme osvětlený vánoční stromek s dobovými dárky. K vidění je koutek švadlenky s tehdy moderními šaty z krimplenu či diolenu.

Nechybí ani obývací stěna z počátku 80. let, která v podobné provedení slouží ještě dodnes v mnoha bytech. To koresponduje se základní myšlenkou tvůrců výstavy - troška nostalgie, zavzpomínat, vrátit se k tomu, co jsme všichni znali a měli doma, a třeba ještě máme.

Známé spotřebiče i nikdy neviděné filmy

Místní návštěvníky zaujme několik filmů z šedesátých let z činnosti filmového kroužku Chrudimská kamera, které budou poprvé veřejně prezentovány. Děti se mohou zatím zabavit v dětském koutku s dobovými hračkami.

Kde: Regionální muzeum v Chrudimi
Kdy: denně kromě pondělí 9-12 a 12.30 až 17, do 25.2. 2018
Za kolik: 40 Kč, snížené 20 Kč, děti do 6 let zdarma

Vystavené exponáty pocházejí z fondů Regionálního muzea v Chrudimi, Východočeského muzea v Pardubicích a ze soukromých sbírek.

V koutku švadlenky jsou kdysi moderní šaty z krimplenu i diolenu
autoři: Josef Kopecký , pta
Spustit audio