Kapustové karbanátky se sýrem
V pátečním Apetýtu vybíráme z receptů bez masa. Tentokrát budeme potřebovat kapustu – řadí se mezi královny zimní zeleniny.
Vůbec poprvé v historii se s ní můžeme setkat u starých Egypťanů. V 16. a 17. století se pak už běžně pěstovala. Má více druhů. U nás je nejvíce známá kapusta hlávková a růžičková. Obsahuje řadu vitamínů a antioxidantů. Pomáhá při trávení, posiluje imunitu a také například snižuje cholesterol.
Na kapustové karbanátky budete potřebovat:
- 1 středně velkou hlávkovou kapustu
- 200-300 g strouhaného sýru
- 50 g hladké mouky
- 2 vajíčka
- strouhanku
- česnek
- sůl, pepř a olej
Postup:
- Kapustu uvaříme doměkka ve slané vodě.
- Necháme vychladnout a nakrájíme nadrobno.
- V míse promícháme se sýrem, prolisovaným česnekem (množství dle chuti), solí a pepřem.
- Dále vmícháme mouku a vajíčka.
- Ze směsi pak tvoříme karbanátky, které obalíme ve strouhance a následně osmažíme na rozpáleném oleji.
- Podáváme například s bramborovou kaší.
Související
-
Jáhlové knedlíky bez masa
Je libo nějakou bezmasou dobrotu? Jednou z ingrediencí, kterou budete u tohoto receptu určitě potřebovat, jsou jáhly.
-
Sýrové kuličky
V dnešním Apetýtu sáhneme po jednoduché, slané pochutině, kterou můžete nabídnout návštěvě nebo připravit na rodinou oslavu.
-
Polévka z černého kořene
Tentokrát se za receptem vydáme do Velkých Bílovic – do Restaurace Na Pekárně.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.