Kde sehnat peníze na platy lékařů a zdravotníků

6. červen 2005

Páteční dohoda zástupců vlády, lékařů, pojišťoven a nemocnic vyvolává rozpaky mezi mezi odboráři i pojišťovnami. Platy lékařů a dalších zdravotníků v nemocnicích se mají zvýšit od 1. září o osm procent. Nikdo ale netuší, jak rychle a zda vůbec se podaří najít na tento krok peníze. Obavy z dohody mají i kraje, které jsou většinou provozovateli nemocnic. Svůj názor Českému rozhlasu Pardubice, řekl radní Josef Janeček.

"Můj názor je takový, že bych chtěl věřit tomu, že když se přidává lékařům tak, že to bude také patřičně honorováno ve smyslu plateb zdravotních pojišťoven ve vztahu k našim nemocnicím, protože již dvakrát jsme se dočkali pouze toho, že někdo zavelel platy se zvedly, ale systém zdravotního pojištění na to nereágoval. Kraj nemá prostředky na srovnání provozních ztrát, takže nám se toto navýšení projevilo akorát ve zhoršeném stavu našich nemocnic."

lékařská rouška
autor: MAR
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.