Kdo si umí poradit se zvěřinou, ten má vyhráno hned dvakrát!

6. prosinec 2015

Poslední leč je myslivecká zábava po posledním honu sezóny. Kromě spousty tance často nabízí i tombolu plnou zajímavých cen. Pokud vyhrajete třeba láhev něčeho dobrého, určitě budete vědět, jak s ní naložit. Jenže co když se stanete šťastným výhercem uloveného zvířete? Jak zjistil Václav Plecháček, může to znamenat drobné komplikace.

„Nejdřív euforie, vyhrál jsem první cenu. Ale pak co s tím? To je prase, to je kus masa," popisuje rozporuplné pocity po výhře divočáka pan Miroslav.

Bydlí totiž v bytovce a zpracovat v bytě 3+1 divoké prase nepřipadalo v úvahu.

"Naštěstí můj soused je bývalý řezník. Tak jsem jej požádal zda by mi s tím nepomohl. Tak jsme prase vzali, pověsili, rozbourali a dal jsem ho do mrazáku," říká pan Miroslav.

Podobných výherců je na mysliveckých plesech víc.

Čtěte také

Paní Jana s úsměvem vzpomíná na den, kdy její dcera přinesla z poslední leče divokou kachnu. Nevyvrhnutou a nestaženou.

„Mladí měli kachnu dva dny na balkoně. A pak si řekli, že ji zakopou, protože nevěděli co s ní mají dělat. Tak mě to nedalo a říkám, že je to škoda. Kachnu jsme vzala a vyvrhla jsem ji i když jsem to nikdy nedělala," usmívá se paní Jana.

Následně už výherci dali na doporučení myslivců, prsa z kachny použili na minutku a ze zbytku uvařili polévku.

Zpracování zvěřiny má přitom své zásady.

Bažant

Podle člena mysliveckého spolku Jana Kejzlara se má maso nechat nějaký čas vyvěšené: „Tím se uvolní kyselina máselná a povolují svaly a ta zvěř je dejme tomu částečně předpřipravená pro úpravu v kuchyni. Protože ta vlastní úprava pak trvá kratší dobu."

Doba vyvěšení přitom záleží na počasí, ale může to být i několik týdnů.

Úprava divočáka

Třeba další z výherců v tombole při jednom z plesů, pan Petr, nechal zajíce odležet tři týdny: "Zvěřina má přijít domů sama, se říká. To znamená, že by měla být vyvěšená venku a teprve když je cítit, tak se s ní začíná něco dělat. Vidím to takto po vesnici, když jsou nějaké hony, tak to nechají vyst klidně až do března."

Ne všem lidem přitom zvěřina chutná a jak říkají myslivci, někdy se taneční sál krátce po tombole mění v tržiště.

Výherci zabitých zvířat se je snaží s ostatními vyměnit za něco jiného.

autor: PLE
Spustit audio