Koalice v Pardubicích je domluvená. Tři subjekty podepíšou smlouvu o spolupráci zítra

13. říjen 2022 11:50

Koaliční trojblok v Pardubicích se chystá v pátek podepsat dohodu o spolupráci pro následující volební období. Koalice má 20 členů, tedy těsnou většinu z 39 míst v zastupitelstvu, a tvoří ji vítězné hnutí ANO, Žijeme Pardubice a Společně pro Pardubice.

ANO od počátku deklarovalo, že jako vítěz voleb by mělo mít primátora, měl by se jím stát Jan Nadrchal (ANO). Volby hnutí vyhrálo potřetí a v primátorské funkci končí Martin Charvát (ANO). Pro současné volby jako lídr hnutí vybralo současného náměstka primátora Jana Nadrchala. Ustavující zastupitelstvo se koná v pondělí 17. října.

Politici trojkoalice ještě vyjednávali především s uskupením Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) o variantě široké koalice, ale k dohodě nedospěli. Podle Nadrchala by do pátku muselo Spolu slevit ze svých personálních požadavků.

Městská rada má 11 křesel. Pardubické zastupitelstvo má 39 členů. Hnutí ANO má 12 mandátů, po čtyřech křeslech Žijeme pro Pardubice, Společně pro Pardubice a Piráti. Uskupení Spolu bylo ve volbách druhé a má devět křesel. Tři mandáty obdržely Naše Pardubice a SPD.

autoři: Drahomíra Bačkorová , pta | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související