Kočár bez koní způsobil na sklonku 19. století senzaci na cestách Rakousko-Uherska

16. květen 2016
Česko – země neznámá

Technické muzeum Tatra v Kopřivnici na severní Moravě má ve svých sbírkách automobilové veterány i jeden unikát - kočár zvaný Präsident. Pohyboval se totiž díky spalovacímu motoru namísto koňského spřežení. Na první legendární jízdu vyjel z Kopřivnice do Vídně v roce 1897.

Žádný volant, ale řídítka, namísto klíčku v zapalování obyčejná klika. A především místo tažné síly koní první benzinový motor. Byl to právě Präsident, který odstartoval slavnou éru kopřivnické automobilky Tatra.

Kočáry ve druhé polovině 19. století už řadu let vyráběl v Kopřivnici továrník Ignác Šustala. Pocházel z rodu kopřivnických fojtů a od řemeslné výroby bryček přešel později i k tovární výrobě kočárů, které získaly věhlas široko daleko. Ignác Šustala v roce 1891 nečekaně zemřel na zástavu srdce. Nedožil se tak okamžiku, kdy se jeho firma - na počátku 20. let minulého století přejmenovaná na Tatru - stala jednou ze slavných automobilek.

Z Kopřivnice do Vídně

Přelomovým pro její budoucnost byl rok 1897. Tehdy vyrazil poprvé na cestu z Kopřivnice do Vídně Kočár bez koní, který dostal jméno Präsident. Kočár, který se pohyboval díky motoru Karla Benze, způsobil na sklonku 19. století na cestách Rakousko-Uherska senzaci. Litrový spalovací motor se ukrýval v zadní části vozu, který jinak nijak nezměnil svou původní podobu. Neměl volant ani jiné běžné vybavení automobilu. Nicméně dokázal vyvinout rychlost 23 km za hodinu a zapsal se do dějin vynálezu a výroby automobilů. První jízdu z Kopřivnice do Vídně zdolal v roce 1897 za 14 a půl hodiny.

Celá expozice Technického muzea Tatra v Kopřivnici je návštěvníkům přístupná denně kromě pondělí

Původní, originální Präsident se pohyboval na cestách až do roku 1926. Za dobu neustálého vylepšování a změn už dnes vypadá podstatně jinak a moderněji. Změnil parametry, tvar i vybavení a je vystaven v Technickém muzeu v Praze.

Oproti tomu Technické muzeum Tatra v Kopřivnici představuje ve své expozici repliku Kočáru bez koní v podobě, jak vypadal v době svého vzniku. Je navíc pojízdný. V roce 2017, kdy uplyne od první jízdy z Kopřivnice do Vídně 120 let, si k velké radosti všech milovníků veteránů na počest výročí cestu zopakuje.

Celá expozice Technického muzea Tatra v Kopřivnici je návštěvníkům přístupná denně kromě pondělí. Představuje více než sedmdesát unikátních automobilů, ale také sbírku podvozků, motorů a dalších zajímavostí. Součástí muzea je také Expozice kopřivnického rodáka, olympionika Emila Zátopka a jeho ženy Dany Zátopkové.

autor: čan
Spustit audio