Koláč s rebarborovým krémem

podle paní Mirky

Suroviny:

Na těsto:

3 vejce
1 vanilkový cukr
120 g moučkového cukru
150 g polohrubé mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Na krém:

400 g rebarbory
250 g měkkého tvarohu
3 – 4 lžíce krupicového cukru

1 sáček želatiny na dorty
šlehačka podle chuti

Postup:

Celá vejce šleháme s vanilkovým i moučkovým cukrem do husté pěny. Poté přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva. Nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané koláčové formy o průměru cca 26 – 28 cm. Než se korpus upeče, připravíme si rebarborový krém. Očištěnou a oloupanou rebarboru nakrájíme na malé kousky, promícháme ji s cukrem, rozvaříme ji a necháme vychladit. Studenou rozvařenou rebarboru našleháme s měkkým tvarohem.
Na vychladlý korpus stejnoměrně naneseme rebarborový krém a celý povrch polijeme želatinou, připravenou podle návodu na sáčku. Když želatina ztuhne, nakrájíme na porce. Na závěr můžeme koláč ozdobit ušlehanou šlehačkou.

Celková doba přípravy cca 1,5 hodiny

autoři: odborník , Mirka Kuntzmannová

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.