Komorní divadlo v Plzni by se dalo opravit za provozu

28. březen 2006

Komorní divadlo v Plzni by se mohlo rekonstruovat v několika etapách, což by umožnilo zachovat provoz. Využila by se také přilehlá budova bývalé právnické fakulty, kam by se měly přestěhovat kanceláře. Divadlo by tak mohlo být v ideálním případě kompletně obnoveno do šesti let. Uvedl to ředitel Divadla J. K. Tyla v Plzni Jan Burian. Rekonstrukci Komorního divadla, které je ve špatném stavu, řeší město už nejméně deset let. Dlouho se mluvilo i o stavbě nové budovy. Město to nakonec zavrhlo kvůli nedostatku peněz. Jak se bude při rekonstrukci postupovat, nebylo zatím jasné.

Podle nového návrhu se má nejdříve přestěhovat z přístavby divadla administrativa do objektu bývalé právnické fakulty. Poté má být přístavba stržena a místo ní má vyrůst nová budova se zkušebnami a studiovou scénou. V další etapě by se mělo přistoupit k rekonstrukci hlavní části divadla s hledištěm a jevištěm. Jak Burian uvedl, v tomto období se budou hrát představení ve studiu. Dodal, že důležité je zejména to, že by se mohlo bez přerušení hrát, i když trochu omezeně, a rozdělení na etapy by mohlo být schůdnější i pro financování stavby.

Komorní divadlo Plzeň

Na tento nový návrh, se kterým někteří zástupci města předběžně souhlasí, by se měla zpracovat do měsíce studie. Primátor Miroslav Kalous uvedl, že sice konkrétní návrh zatím do detailů nestudoval, ale je rád, že nějaká předběžná dohoda vznikla. Náklady budou podle velmi hrubých odhadů činit nejméně 200 milionů korun.

Špatně placená procházka

Stav divadla je dlouhodobě špatný, zejména proto, že nemá požadované protipožární zabezpečení. Kulisy se vozí přes soukromý objekt, nevyhovuje zázemí a zkušební prostory jsou nedostatečné. Budova v Prokopově ulici sloužila do roku 1965 jako kino. V roce 1980 byla rozšířena o montovanou přístavbu.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio