Kouřimský skanzen provoněly milosti. Muzeum lidových staveb připomnělo zapomenutý svátek Letnic

20. květen 2024 08:51

Králenská obchůzka, rituál otevírání studánek i pečení božích milostí patřily kdysi k tradičním slavnostem Letnic. Křesťanský svátek, který přichází pět týdnů po Velikonocích, připomněl v neděli skanzen v Kouřimi. 

Svatodušní svátky připomínají seslání Ducha svatého na apoštoly po Ježíšově nanebevzetí a vznik církve. Začínají padesátý den po Velikonocích a trvají celkem osm dní. Na rozdíl od jiných zemí se na ně v Česku téměř zapomnělo. 

Muzeum lidových staveb v Kouřimi je tak patrně jediné u nás, které svatodušní lidové tradice připomíná. 

Hlavní zajímavostí nedělního programu byla králenská obchůzka, při které mládenci s tradiční májkou obchází chalupy a zvou místní dcerky k tanci. Rituál setnutí zeleného krále má zajistit znovuzrození vegetace v přírodě, otevírání studánek pak dostatek vláhy.

Součástí bohatého programu byly přednášky historiků a etnologů na téma křesťanských svátků tohoto období, lidové písně na Kouřimsku i beseda nad knihou lidových zvyků Za kamna vlezem.

Rukodělné dílny se zaměřily na výrobu symbolu Ducha svatého - holubice. V řezbářké dílně se vyráběla staročeská štípaná holubička, zajímavostí byla také tradiční výroba holubiček z vejdunku, jejichž základem je prázdná skořápka od vajíčka. 

K ochutnání byly boží milosti nebo kosmatice. 

autoři: Markéta Vejvodová , jum
Spustit audio