Kozlov 19.9.2010

19. září 2010

Nedělní rozhlasové Posvícení bude mimořádně patřit „krajánkovi z Českotřebovska“ Vítě Balcarové. Nedaleko České Třebové se nachází malá vesnička jménem Kozlov. Z České Třebové se můžete do vesničky můžete dostat serpentinami, které lemuje alej Maxe Švabinského. Vesnička leží v malém údolí nad kterým se tyčí Kozlovský kopec. Na Kozlovském kopci, který má nadmořskou výšku 601 metrů a je jedním z nejvyšších vrcholů v okolí, se nachází Chata Maxe Švabinského, ve které je provozována restaurace s ubytováním. Nedaleko této chaty se do výšky tyčí nedávno nově postavená rozhledna. A právě zté vás v neděli pozdraví Víta Balcarová.

Vesnička Kozlov - patřící k České Třebové je velice malebná. Je tam kaplička, chaloupka ve které trávil 24 let Max Švabinský, statek Karla Vejrycha – Maxova švagra. Ten například pomohl Kozlovu k silnici, zvané serpentiny s krásnou březovou alejí. My se ale teď podíváme do malé Sitařovi hospůdky, ve které je útulno, ale také je tu neobvyklá, malovaná opona.A s pamětníkem panem Špičákem se tam vydala i Víta Balcarová.

Nedělní rozhlasové Posvícení patří „krajánkovi z Českotřebovska" Vítě Balcarové. Nedaleko České Třebové se nachází malá vesnička jménem Kozlov. Z České Třebové se můžete do vesničky můžete dostat serpentinami, které lemuje alej Maxe Švabinského. A tak vzhůru do Kozlova.

Možná, že se Vám zdá, že v každé vesničce se mluví hasičích, ale jaké byly dříve spolky? Hasiči v Kozlově mají také svou historii a také krásnou funkční historickou stříkačku. S kamarádem Zdeňkem si o místních hasičích popovídala Víta Balcarová.

autor: BAL
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.