Královéhradecké lesy hlídají před zloději dřeva, vandaly a pytláky fotopasti

23. březen 2013

Statisíce korun stojí ročně královéhradecké městské lesy likvidace černých skládek, krádeže dřeva, pytláctví, nebo vandalizmus. Lesníci nemohou být všude a tak jim pomáhají fotopasti.

Jde o odolné fotoaparáty, které reagují na pohyb a fotografie pak odesílají na mobilní telefony lesníků. Ti pak mohou na místo okamžitě vyrazit třeba v doprovodu městských strážníků.

„Umí vyfotit veškerý pohyb. Každého, kdo se přiblíží do vzdálenosti zhruba 20 metrů. Funguje i v noci, můžete být půl metru od ní a nevšimnete si jí,“ říká Karel Dunas z městských lesů. Míst na hlídání je podle něj spousta.

„Začali jsme s tím tento rok, kontrolujeme lesy a rybníky, tam pytláctví přijde, až se oteplí. Ztrácí se dřevo v lesích, začaly se nám ztrácet závory, asi sběrači kovů je začali odřezávat a vozit do výkupů,“ popisuje Dunas.

Fotopasti sledují nejen pytláky, ale i zvěř, která do lesa patří.

„Používáme to i k monitorování zvěře, která se pohybuje po lese, abychom věděli, co tady máme. Je tam černá zvěř, dančí, srnčí, občas se objeví liška, psík mývalovitý, kuna,“ potvrzuje Karel Dunas.

Spustit audio