Královéhradečtí záchranáři mají ve vrtulníku přístroj na ochlazování mozku. Jako jediní na světě

22. březen 2013

Královéhradečtí záchranáři z letecké záchranky jako jediní na světě vozí na palubě vrtulníku speciání přístroj na ochlazování mozku. Unikátní systém intranazálního chlazení pomáhá pacientům se zástavou srdce.

„Přístroj pohání nádoba na stlačený vzduch. Sem se potom dávají roztoky, které se vhánějí pomocí trubičky do nosu. Přesně se dávkují, ochlazují v dutině nosní prostor, a tím ochlazují mozek,“ popisuje použití v praxi Anatolij Truhlář z letecké záchranné služby.

Cílem je snížení teploty organismu, někdy až na 32 stupňů. „Přístroj obsahuje nádobu s tekutinou, což je perfluorhexan, který se vhání pomocí speciálního katetru do nosní dutiny pacienta. Tato látka, která se vyrábí jen na dvou místech na světě – ve Spojených státech a tuším v Belgii – je velice drahá. Při kontaktu se sliznicí se okamžitě odpařuje a tím odvádí z okolní tkáně teplo a tu tkáň ochlazuje,“ vysvětluje Truhlář.

Zásah u jednoho pacienta stojí zhruba 50 tisíc korun. V současnosti je v projektu 900 pacientů ze tří zemí, z toho v Česku jen 17. Někteří pacienti totiž nesplňují vstupní kritéria, která jsou poměrně přísná.

Podmínkou začlenění do programu je například věk pacienta, který musí být v rozmezí 18 a 80 let. Ke kolapsu musí dojít za účasti svědků, aby lékaři mohli přesně zjistit, jak dlouho zástava trvala. A v neposlední řadě nesmí být způsobena žádnou jinou příčinou, než je onemocnění srdce.

autoři: mka , Lucie Valášková
Spustit audio