Křehký makový koláč

Než se pustíme do dnešního receptu, pojďme si připomenout, jak je právě mák, který je hlavní ingrediencí, pro naše tělo užitečný. 

Je bohatým zdrojem řady minerálních látek. Za pozornost stojí především obsah vápníku. Zřejmě nenajdeme potravinu, která by byla na vápník bohatší, než je mák. Z minerálních látek je vysoké zastoupení manganu, hořčíku a fosforu.

Z vitaminů se mák pyšní vysokým obsahem antioxidačně působícího vitaminu E. Zajímavý je i obsah vitaminů skupiny B.

Na těsto budete potřebovat:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 20 g mletého cukru
  • 1 žloutek
  • špetku soli

Na náplň si připravte:

  • 200 g mletého máku
  • 150 g cukru krupice
  • 2 dl vody
  • citrónovou kúru
  • mletou skořici

Postup:

  1. Suroviny na těsto smícháme.
  2. Větší polovinu vtlačíme do formy na koláč, zbytek těsta rozválíme a vykrojíme ozdobné tvary, které na závěr budeme klást na náplň – například srdíčka nebo kytky.
  3. Suroviny na náplň povaříme, necháme vychladnout a natřeme na koláč.
  4. Poklademe ozdoby z těsta a pečeme dorůžova v troubě vyhřáté na 190 stupňů.

Mohlo by vás zajímat