Krémová česneková polévka
V úterním Apetýtu vybíráme z receptů posluchačů. Dnes za recept na silnou česnečku děkujeme panu Radkovi ze Znojma. „Česnečku mám moc rád, a když je v rodině rýma nebo kašel, hned si ji uvaříme a je po nemoci. Výhodou je, že je opravdu hustá, takže si k ní stačí dát pečivo a člověka zasytí.“
Budete potřebovat:
- 4-5 brambor (stačí menší)
- 4-6 stroužků česneku (kdo má rád silnou polévku, klidně může přidat)
- 1 cibuli
- ½ mrkve
- 100 ml smetanu na šlehání
- asi 400 ml vývaru (zeleninový nebo hovězí)
- sůl
- pepř
- pažitku
- olej (nejlépe olivový)
- tvrdý strouhaný sýr na ozdobení
Postup:
- Oloupeme brambory, česnek a očistíme mrkev.
- Vše nakrájíme na malé kousky.
- V hrnci rozehřejeme olej.
- Orestujeme cibulku, brambory a mrkev.
- Na závěr přidáme česnek.
- Necháme změknout a přilijeme vývar.
- Zelenina by měla být ponořená.
- Osolíme, opepříme a vaříme asi 20 minut.
- Poté polévku rozmixujeme tyčovým mixérem do krému (nebo použijeme stolní mixér).
- Přidáme smetanu na zjemnění.
- Ozdobíme nadrobno nasekanou pažitkou, krutony z pečiva a strouhaným sýrem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.