Krémová cuketová polévka

Tento pokrm snadno připravíte během patnácti minut. Krémová polévka z cuket bude chutnat všem, říká kulinář a autor pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka.

Ingredience
  • cuketa
  • olej
  • cibule
  • mrkev
  • celer
  • drcený kmín
  • bylinková sůl
  • ovesné vločky
  • máslo
  • voda nebo vývar

Na oleji opékejte drobně nakrájenou cibuli. Přidejte trochu jemně nastrouhané mrkve a celeru a špetku drceného kmínu. Když vše zavoní, přisypte hrst pomletých ovesných vloček a kousek másla.

Vše promíchejte. Přidejte nastrouhanou cuketu, bylinkovou sůl a trochu vody nebo vývaru. Aby byla polévka patřičně hustá a chutná, s cuketou nešetřete. Vše vařte intenzivně 3 až 5 minut.

Poté přidejte smetanu a tyčovým mixérem polévku do hladka rozmixujte.

Polévku na talíři doplňte kapkami dýňového nebo jiného cenného oleje. Můžete také na ozdobu rozmixovat do olivového oleje čerstvou majoránku, bazalku či jinou bylinku.

Pro bezlepkovou variantu polévku zahustěte pohankovou moukou nebo nastrouhanou, předem uvařenou bramborou.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.