Kuřecí stehýnka s citronem a česnekem. Nebojte se zajímavé kombinace

Jemný, mírně pikantní pokrm, ve kterém byste při ochutnání jistě nehledali takové množství česneku. Dušený česnek má totiž sladkou chuť a velmi dobře ladí s citronem.

Ingredience
  • 800 g kuřecích spodních stehýnek – paliček
  • 30 g másla
  • 1 lžíce kvalitního rostlinného oleje
  • 600 ml kuřecího vývaru
  • 150 ml suchého bílého vína
  • 1 citron
  • 20 stroužků česneku
  • cca 2 lžíce hladké mouky
  • petrželka, bazalka, sůl a mletý pepř

Začneme přípravou česneku, který pouze oloupeme a stroužky ponecháme vcelku. Omytý citron pečlivě oloupeme, zbavíme ho i bílé dužiny, která je pod kůrou a nakrájíme na tenké plátky, případná jadérka odstraníme.

Máslo s olejem rozpálíme a ze všech stran v něm kuřecí stehýnka do zlatova opečeme. Opečená vyjmeme a naskládáme je do pekáče nebo zapékací mísy. Na zbylém tuku po opékání do růžova osmahneme mouku. Poté ji zalijeme studeným vývarem, dobře rozmícháme, aby nevznilky hrudky, přidáme víno, oloupané celé stroužky česneku a na tenké plátky nakrájený citron. Na mírném ohni provaříme asi 10 minut. Vzniklou omáčkou zalijeme opečené kuřecí paličky, které jsme před tím ještě osolili a mírně opepřili. Přikryjeme alobalem a v rozehřáté troubě dusíme při cca 180°C zhruba 40 minut (podle druhu trouby).

Kuřecí stehýnka s citronem a česnekem

Měkká stehýnka podáváme obložená vařenými stroužky česneku a plátky citronu, politá omáčkou a posypaná najemno nakrájenou petrželkou a bazalkou.

Tento pokrm velmi dobře chutná s plátky opečené bagety nebo dušenou rýží, pohankou či bulgurem. Vhodným doplňkem jsou saláty z čerstvé zeleniny.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko