Kvasnice nepatří jen do těsta. Našemu zdraví poslouží i jinak

Buchty, chleba, knedlíky nebo domácí housky se neobejdou bez kostky pekařského droždí. Kvasnice, jak se mu lidově říká, jsou dobré nejen pro docílení krásně nadýchaného pečiva. Jsou také výborné pro naše zdraví.

Obsahují velké množství vitamínů ze skupiny B, a proto jsou výborné na vlasy, nehty, pokožku a dokonce i nervy. Navíc obsahují také zinek, selen a chrom, který potlačuje chuť na sladké. Pokud vám tedy kvasnicový odér nevadí, měli byste je vyzkoušet čerstvé – drží si v sobě nejvíce prospěšných látek.

Mám pro vás dva klasické recepty. Nejdříve kvasnicová pomazánka. Na lžíci oleje zpěňte jednu cibuli, přidejte 2 kostky rozdrobeného droždí, a když se rozpustí, vmíchejte 3 celá vejce. Dochuťte solí, pepřem a drceným kmínem. A druhý recept je pro krásu. Kvasnicovou masku připravíte z 1 kostky kvasnic a 1 lžíce medu nebo mléka. Naneste na obličej a po 30 minutách opláchněte.

autor: Iva Hüttnerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.