Kvůli suchu nepojedou v Pardubickém kraji parní lokomotivy

2. srpen 2018

Kvůli riziku vzniku požáru nepojede v sobotu v čele historického vlaku z České Třebové na Orlickoústecku do Hanušovic na Šumpersku parní lokomotiva. Na trať bude místo ní nasazena dieselová lokomotiva řady 771 (dříve T 669.1) „Čmelák“, uvedl Petr Šilar z pardubického hejtmanství.

O náhradě uvažují i provozovatelé Mladějovské průmyslové dráhy, kde se parní lokomotiva také využívá.

Žlutá tráva a uschlé stromy. Zámeckému parku ve Slatiňanech dochází voda

Některé stromy a keře ztratily listy už v červenci

Tráva je žlutá, půda popraskaná a některé stromy úplně uschly. Může za to sucho, které se několikátým rokem opakuje. Situace je vážná, arboristé budou muset pokácet uschlé stromy.

Z České Třebové do Hanušovic jezdí v letní sezoně historické vlaky každou sobotu. Někdy je táhne parní lokomotiva. „Další parní vlak by měl jet 18. srpna na vojensko-historickou akci Cihelna. V tuto chvíli nevíme, jaké bude počasí,“ řekl ČTK Šilar.

Parní lokomotiva také jezdí o vybraných víkendech na Mladějovské průmyslové dráze na Svitavsku. Nejbližší výlet je v plánu rovněž v sobotu 4. srpna. „Vyčkáváme, jestli bude vydáno nějaké další omezení, pak bychom parní nahradili dieselovou lokomotivou,“ řekl Martin Janata.

Nebezpečí vzniku požárů

Od 27. července v Pardubickém kraji platí až do odvolání nebezpečí vzniku požárů. Lidé by neměli vypalovat trávu, rozdělávat oheň v lese, odhazovat nedopalky ani používat venku přenosné vařiče.

zdroj: ČTK
Spustit audio