Lehký bramborový salát

podle paní Mirky

Suroviny:

600 g brambor
2 větší mrkve
1/4středně velkého celeru
1 cibule
2 nakyslá jablíčka
3 sladkokyselé okurky
1 malá konzerva sterilovaného hrášku
200 ml zakysané smetany
100 ml bílého jogurtu
1 lžička moučkového cukru
šťáva z 1/2citrónu
1 lžíce plnotučné hořčice
sůl
mletý pepř

Postup:


Nejdříve omyjeme brambory, mrkev a celer a vše uvaříme do měkka. Pro přípravu salátu si vybereme raději menší brambory stejné velikosti, rychleji se uvaří. Najemno nakrájíme cibuli, oloupaná jablka a kyselé okurky. Vše dáme do větší mísy spolu s okapaným hráškem. Měkké brambory a zeleninu opatrně slijeme a necháme vychladnout. Studené brambory spolu se zeleninou oloupeme, nakrájíme na menší kostičky a přidáme do mísy.
V menší misce smícháme smetanu, jogurt, cukr, sůl, citrónovou šťávu a hořčici a přidáme do mísy k ostatním surovinám. Vařečkou důkladně, ale opatrně promícháme. Podle chuti můžeme přidat sůl a citrónovou šťávu. Před podáváním necháme salát v chladu alespoň 30 minut odležet.

Celková doba přípravy 40 minut
cca 4 porce

autoři: odborník , Mirka Kuntzmannová

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.