Lesníci dokončili odklízení polomů po vichřici Herwart

12. duben 2018 13:35

Vichřice se i přes Pardubický kraj přehnala loni v říjnu. Podle nařízení museli dělníci všechny popadané stromy odstranit do konce března, aby nehrozila kůrovcová kalamita. Jenomže během zimy přišly silné poryvy větru ještě několikrát a poničeného dříví tak je dvakrát tolik, než po podzimním orkánu.

V Pardubickém kraji vichřice Herwart napáchala škody hlavně na Svitavsku, kde polámaných stromů bylo nejvíc. Odklízení následků orkánu navíc komplikovalo to, že stromy byly popadané a polámané náhodně. I pro lesníky tak byla situace náročná, protože museli stromy hledat a zpracovávat jednotlivě.

Pokračuje mluvčí státních lesů Eva Jouklová: „V Pardubickém kraji bylo od loňského srpna bylo dosud poškozeno větrem 134 tisíc m3 dříví a z toho zbývá zpracovat 37 tisíc m3 dříví.“

Česko zasáhl silný vítr. Láme stromy, bere střechy, statisíce lidí jsou bez proudu

Silný vítr rozbil i ciferníky na Zelené bráně

Česko zasáhl extrémně silný vítr. Nejméně dva lidé kvůli padajícím stromům zemřeli. ČEZ už kvůli kumulaci poruch na vedení napětí vyhlásil kalamitní stav v osmi krajích. Bez proudu jsou statisíce domácností. Vítr místy doprovází déšť a sníh.

Do kdy by měli lesníci všechno poničené dřevo z lesů odstranit, je těžké odhadnout. Silný vítr se stále objevuje a tak lesníkům přibývá práce, říká Eva Jouklová: „Silný vítr se ale lokálně objevuje každý týden, takže poškozeného dříví přibývá. To loňské se podařilo zpracovat do konce letošního března až na horské oblasti, kde ještě ležel sníh, takže se začalo s těžbou později.“

Je to takový koloběh. Každopádně dřevo, které bylo poškozené v posledních měsících, tak by měli lesníci zpracovat do konce června.

Pokud dělníci všechno včas zpracují, kůrovcová kalamita by přijít neměla. Navíc v Pardubickém kraji situace s poničeným dřevem nebyla tak vážná, jako v jiných regionech. Některé z polámaných stromů chtějí lesníci využít i jako tzv. lapáky - tedy kmeny, schválně ponechané v lese. Je to jeden ze způsobů, jak kůrovce odchytávat a předcházet tak kalamitě.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio