Levandulová zahrada v obci Klapý pod hradem Házmburkem potěší všechny vaše smysly

23. červen 2024

Za fialovou levandulovou krásou a její omamnou vůní nemusíte putovat až do jihofrancouzské Provence. Stačí se vydat do Českého středohoří, do obce Klapý pod hradem Házmburkem. Tam se totiž nachází Levandulová zahrada Anette. A druhově tam levandule najdete možná víc, než v té Francii.

Levanduli se daří i v našich středoevropských podmínkách. Jen je potřeba vybrat ty správné odrůdy, které vás pak odmění jak bohatým květem, tak omamnou vůní. A možná vás překvapí, jak různé využití levandule má. Nejenom, že zdobí a voní, už naše prababičky vkládaly levandulové kvítky v sáčku mezi prádlo. Levanduli můžete využít i v kuchyni.

Třeba jako ozdobu anebo přímo jako součást sušenek či zákusků. Je možné z ní připravit sirup či limonádu, ochutit s ní masitá jídla a omáčky anebo ji použít jako součást tak zvaného provensálského koření. Levandule ale funguje i jako léčivá bylina. Zklidňuje, podporuje trávení a imunitu a má i řadu dalších pozitivních účinků na naše zdraví. Hojně ji využívá i kosmetický průmysl.

O tom všem se víc dozvíte v Levandulové zahradě Anette v Klapém pod Házmburkem. Můžete se tu kochat pohledem na levandulové záhony, užít si meditačního klidu v různých zákoutích, najdete tu také řadu inspirací, jak uspořádat vlastní zahradu, jak kombinovat rostliny a je to i místo vyhledávané svatebčany. A až se nabažíte levandule, můžete se ještě vypravit na zmíněný Házmburk, romantickou zříceninu gotického hradu.

V Levandulové zahradě nechybí ani jezírko
Spustit audio