Lidé ve Svitavách můžou ohlašovat nepořádek a závady přes mobilní aplikaci

2. leden 2018 10:25

Obyvatelé Svitav můžou od Nového roku nahlásit, kde jsou poškozené lavičky, rozbité odpadkové koše a podobné závady na veřejném pořádku přes mobilní telefony. Radnice totiž zavedla novou aplikaci Marushka Photo.

Obyvatelé Svitav mohli na nedostatky upozornit tak, že zavolali na radnici, případně technické služby. Museli ovšem celou věc popsat a neměli přehled o tom, kdy a jak byla závada odstraněna. Teď rozbitou lavičku, přeplněný kontejner nebo špatně zaparkované auto nafotí a přes aplikaci pošlou na městský úřad. Tam ji odpovědný úředník zaznamená, odešle k vyřízení některému ze zaměstnanců města a ten musí zařídit vlastní odstranění závady.

Oznamovatel si sám může na mapě města zjistit, co se s jeho podnětem děje, kdy a jak bude nedostatek odstraněný.

Každý člověk na území města si aplikaci nejprve musí stáhnout do svého mobilního telefonu. Aplikace je určená pro platformy Windows, Android a iPhone a je zdarma.

Na nejhorších místech pomůžou fotopasti

Podle slov starosty Davida Šimka (Sdružení pro město) budou všechny výstupy postupně vyhodnocovat a očekávají, že nedostatky budou odstraněné rychleji. Navíc prý ušetří i peníze a měl by se snížit i počet případů vandalizmu. Radnice je totiž připravená v místech kde se bude ničení majetku města opakovat, nechat namontovat fotopasti.

Spustit audio