Listopad a dušičky v Pojizeří

28. říjen 2023

Pojizeří je etnograficky i geograficky velmi pestrá oblast, která leží v severovýchodních Čechách a sahá od podhůří Krkonoš (horní Pojizeří) na Turnovsko (střední Pojizeří) až k okolí Mnichova Hradiště a Mladé Boleslavi (dolní Pojizeří).

Najdeme v něm oblasti založené na podomácké výrobě i zemědělství, oblasti zaměřené na zpracování dřeva a velmi typické je i zpracování skla a drahých kamenů. Zajímavé je, že např. tradice zpracování granátů v Turnově a okolí nebyla dána ani tak jejich blízkými nalezišti jako spíš faktem, že v době pobělohorské se právě na Turnovsku usadili brusiči drahých kamenů, kteří byli v Praze už od dob Rudolfa II.

Navíc se v 18. století začala v Pojizeří manufakturním způsobem vyrábět skleněná kompozice. To všechno a navíc blízkost hranice s Německem a Polskem vytvořily z Pojizeří velmi zajímavý region s velmi dochovaným zvykoslovím.

A zvlášť měsíc listopad byl na nejrůznější tradice velmi pestrý – počínaje Dušičkami přes Kateřinské a Cecilské zábavy a konče svatoondřejskou lidovou magií a čarováním. Za tím vším se s etnoložkou Vladimírou Jakouběovou do Muzea Českého ráje v Turnově vypravila Markéta Ševčíková.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.