Litomyšlský zámek nezískal čtvrt miliardy na opravy

13. únor 2018 11:20

Na zámku v Litomyšli zažívají smutek. Národní památkový ústav totiž neuspěl se žádostí o evropskou dotaci ve výši čtvrt miliardy korun. Peníze měly zaplatit opravu sgrafitové výzdoby, rekonstrukci střech a komínů.

Nepodařilo se získat příspěvek ani na sousední Panský dům, který se zámkem těsně sousedí.

Litomyšlský zámek vypadá na první pohled zachovale. Jenže na severní a východní straně je situace mnohem horší. Kolem okapů zmizela sgrafita a místy dokonce z poničené fasády vyčnívají obnažené cihly. Je potřeba obnovit krovy, střešní pláště, renesančně a raně barokní komíny.

Druhou podstatnou částí rekonstrukce je právě obnova sgrafitového pláště. Sgrafitových přáníček na zámku je osm tisíc a zajímavostí je, že ani jeden z motivů těchto malých psaníčkových maleb se neopakuje.

Hrady táhnou. Památky v Pardubickém kraji loni zažily rekordní sezónu

Hrad Kunětická hora

Návštěvnost nejznámějších památek v Pardubickém kraji se v loňském roce téměř všude zvýšila. Mírně poklesla jen na zámku v Litomyšli, zhruba o čtyři procenta. Naopak jiné památkové objekty si připsaly nové návštěvnické rekordy.

Památkáři se pokoušeli získat peníze už v roce 2009, ale neuspěli. V minulém roce to zkusili podruhé, a opět to nevyšlo. Komise přidělila peníze 43 nejlépe hodnoceným projektům, další spadly do kategorie projektů náhradních.

Panský dům se umístil až na 63. místě, litomyšlský zámek skončil až na 66. místě. Podle ředitele Národního památkového ústavu na Sychrově Miloše Kadlece ztratil zámek potřebné body na zeleni. Její revitalizace se totiž dělala v rámci projektu Zámeckého návrší. To je už díky 400milionové dotaci dávno opravené, zámek byl ale samostatným projektem  a bez revitalizace zeleně potřebné body nedostal.

Podle ředitele Miloše Kadlece Národní památkový ústav o evropskou dotaci potřetí žádat nebude. Památkáři se rozhodli požádat o pomoc stát. Existuje investiční program Ministerstva kultury Národní pokladna II a peníze z toho fondu by mohly zaplatit kompletní obnovu zámku včetně Panského domu. Opravovalo by se na etapy, první by mohla začít už v roce 2019.

Spustit audio