Maminčino kuře
Bydlí na Znojemsku, jako manželé jsou spolu téměř 40 let a jejich společnou vášní je vaření. V apetýtových receptech vás opět zveme do kuchyně Josefa a Stanislavy Senohrábkových.
Budete potřebovat:
- 4 ks dolních kuřecích stehen
- ½ kg kuřecích jater
- 250 g žampionů
- 1 balíček širokých nudlí
- 3 ks cibule
- 5 stroužků česneku
- 3-5 polévkových lžic sádla
- 3 polévkové lžíce sušené zeleniny
- mletý pepř
- špetka chilli
- trocha koření na kuřecí maso
- sůl
Postup:
- Očištěnou cibuli nakrájíme najemno, česnek nožem rozmáčkneme a nasekáme nadrobno, játra pečlivě očistíme, stehna osolíme a okořeníme.
- Žampiony očistíme jen utěrkou a nakrájíme.
- Sušenou zeleninu zlehka pokropíme vodou.
- V pekáči si dáme na sádle osmahnout část cibulky a česneku.
- Na lehce osmahnuté cibuli a česneku opečeme krátce stehna z obou stran a dáme do vyhřáté trouby (nepřikryté) péct na 220 stupňů.
- Na hlubší pánvi a na lžíci sádla osmahneme zbytek cibulky s česnekem.
- Přidáme očištěná játra, a protože jsou kuřecí, můžeme je osolit a opepřit.
- Orestujeme do hněda.
- Přidáme žampiony.
- Uvaříme nudle, poté je scedíme a dáme do mísy.
- Játra a žampiony restujeme, a to až se odpaří voda z hub, téměř do sucha.
- Jakmile je kuře hotové, vyndáme ho.
- Do výpeku po kuřeti nasypeme směs jater se žampiony a nudle a vše pečlivě promícháme.
- Na zamíchané nudle dáme zpět kuře a je hotovo.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.