Mensa sdružuje zajímavé lidi s vysokým IQ. Přidat se může kdokoliv, stačí úspěšně absolvovat test

15. březen 2024

Pouhá dvě promile populace, tedy jen jeden člověk z 500 - má IQ vyšší než 150. Zhruba každý padesátý má přes 130, což je mimochodem hodnota, která vás opravňuje stát se členem organizace Mensa. Místopředseda české Mensy Tomáš Blumenstein přijal pozvání Lady Klokočníkové do rozhlasové kavárny. Možná se i dozvíte, proč je dobré znát svoje IQ. 

Tomáš Blumenstein ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Kdo může být členem Mensy?
Každý, kdo projde IQ testem s výsledky mezi horními dvěma procenty populace. Všichni si to může vyzkoušet. My máme na našem webu sekci testování, tam najdete termíny po celé republice, v mnoha městech velmi časté, takže si můžete najít termín, přihlásit se a přijít si udělat test.

Často se nám daří odhalovat skryté talenty, což je pro nás obrovská radost. To je hlavní důvod, proč děláme logickou olympiádu.
Tomáš Blumenstein, místopředseda české Mensy

Co to vlastně Mensa je?
Mezinárodní organizace Mensa byla založena 1946 v britském Oxfordu, takže už máme už docela dlouhou historii. U nás působíme zhruba od roku 1990, v Česku máme asi 6000 členů od pěti let až do vysokého věku. A pořádáme celou řadu aktivit pro veřejnost, což je třeba právě testování IQ, ale také různé exkurze, přednášky, pořádáme akce pro členy, děláme dvakrát do roka celostátní setkání.

Čtěte také

Právě hradecká skupina teď bude připravovat celostátní setkání. Organizujeme i zahraniční výjezdy, zrovna dnes odlétá skupina 24 členů na Floridu. Děláme spoustu aktivit pro nadané děti, to je taková druhá naše velká oblast. Máme v Praze naše gymnázium pro nadané studenty. Máme po republice asi 60 klubů nadaných dětí, se spoustou škol spolupracujeme.

Máme i aktivity pro učitele, protože se snažíme zpracovávat téma vzdělávání nadaných dětí a přibližovat ho zejména pedagogům.

Podporujete tedy mladé nadané lidi, máme jich hodně v republice?
Určitě ano. Kdybychom si řekli, že nadané dítě se počítá mezi horními 10 procenty, tak jich je zhruba 10 000 v každém ročníku. Když pak vezmeme mimořádné nadání, tak tam se počítá zhruba se dvěma procenty. Ale i to je hodně dětí. Ty testujeme od pěti let.

Čtěte také

Teď se zeptám na logickou olympiádu. Protože vy uvádíte neuvěřitelné číslo.
Ano, do loňského ročníku se nám zapojilo přes 100 000 dětí a studentů. Ale to je vývojem za spoustu let, začínali jsme v roce 2008 na nějakých 40 000 dětech a jedné věkové kategorii, pak jsme to rozšiřovali a rozšiřovali, dnes máme šest věkových kategorií a přes 100 000 dětí.

Soutěž je takovým pěkným screeningem intelektu. Ona samozřejmě není inteligenčním testem, je to soutěž v logických úlohách a ta korelace je tam poměrně velká. Víme, že děti, které jsou v logické olympiádě úspěšné, jsou velmi inteligentní a ve spoustě případů se nám podaří odhalovat i skryté talenty, což je pro nás vždy obrovská radost.

Protože mnohdy jsou takové děti ve škole nějakým způsobem jakoby zavlečené do podvýkonu, jdou do průměru tak, aby nevyčnívaly. Až potom když uspějí na logické olympiádě, tak to je jakýsi signál třeba pro učitele nebo okolí těch žáků., že tam intelekt je. A to je hlavní důvod, proč tu olympiádu děláme.

Lada Klokočníková a Tomáš Blumenstein ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

A letos máme i úplnou novinku. Dlouhá léta jsme přemýšleli o logické olympiádě pro dospělé, tak jsme se nakonec odhodlali a spustili jsme registraci. Když se podíváte na web www.logickaolympiada.cz, tak tam uvidíte proklik na registraci do dospělé kategorie. Každý má možnost si vyzkoušet, co děti na podzim každý rok řeší.

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s místopředsedou české Mensy Tomášem Blumensteinem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související