Menší ochrana pro bobry. Kraj povolil ničení hrází, ale jen někde

27. únor 2018 09:20

V Pardubickém kraji začnou platit mírnější pravidla ochrany bobrů. V některých případech bude možné ničit jejich nory a stavby. Je to opatření, které má snížit třeba riziko záplav nebo zatopení silnic. Bobří hráze totiž můžou na řekách fungovat jako neovladatelná přehrada.

Bobři i dál patří mezi chráněné druhy. Vyhláška jen umožňuje bobry donutit přestěhovat se z míst, kde by mohli způsobit škodu. Správci vodních toků, rybáři, ale třeba i silničáři budou mít možnost ničit bobří hráze a hrady, likvidovat jejich nory nebo třeba vypouštět rybníky, u kterých se zvířata zdržují. V žádném případě ale nesmí ohrozit život samotných zvířat.

Bobrů v Pardubickém kraji přibývá

Podle odůvodnění ve vyhlášce je to hlavně reakce na to, že se bobrům v Pardubickém kraji daří a území výskytu se postupně rozšiřuje. Jenže na některých místech to může být problém. Bobří stavby dokážou koryto řeky ucpat a pokud by nastala povodeň, voda zatopí větší plochu. Krajští úředníci v dokumentu popisují konkrétní případy: u Moravské Třebové byly takto zatopené vrty pitné vody, u Třebařova zase voda zaplavila silnici.

Bobr evropský ve volné přírodě v lokalitě u Měřína

Vyhláška začne platit už příští měsíc. Popsaná výjimka by ale neměla platit celoročně, bobří stavby bude možné ničit jen v období od března do dubna a od poloviny července do konce října, aby nebyl zásah do života zvířat tak výrazný.

Bourání bobřích staveb bude možné jen na těch místech, kde skutečně hrozí nějaké vážnější škody. Může ho provést jen ten, kdo je k tomu oprávněný a každý zásah je nutné předem ohlásit a popsat, co se bude dít. Pokud krajští úředníci posoudí, že je plánovaný zákrok v rozporu s ochranou přírody nebo je příliš razantní, můžou likvidaci bobřích staveb omezit nebo rovnou zakázat.

Spustit audio