Menu svobody. Jak se vařilo před 80 lety

Největší audioportál na českém internetu

Plzeňský karbonát | Foto: Mirka Kuntzmannová, Český rozhlas

Poslechněte si recepty na tři pokrmy z válečné a poválečné historie

Dlouholetá rozhlasová kuchařka Mirka Kuntzmannová připravila k 80. výročí Českého rozhlasu Plzeň speciální menu. Přejeme vám dobrou chuť!

Zapražená polévka

Ingredience
  • 30 g hladké mouky
  • 50 g másla
  • 1 litr vývaru
  • špetka kmínu
  • 2 vejce (na másle nařídko umíchaná)
  • sůl
  • pažitka nebo petrželka

V nádobě za stálého míchání nasucho osmahneme mouku do světle hnědého zabarvení. Pak přidáme máslo a vymícháme do hněda zabarvenou jíšku. Zalijeme studeným vývarem a dobře promícháme. Podle chuti přidáme kmín, osolíme a důkladně provaříme. A tím máme základ polévky hotový.

Polévku nalijeme do talířů, do středu dáme část usmažených vajec a posypeme najemno nakrájenou pažitkou nebo petrželkou.

Zapražená polévka

I když se zdá, že polévka je na suroviny chudá, její chuť nás překvapí. Když vezmeme v úvahu, že v době před osmdesáti léty, toho nebylo moc k sehnání, tak tato polévka byla dobrým základem stravy.

Plzeňský karbonát

Ingredience
  • 1 kg předního hovězího (krk nebo plec v celku)
  • 2 cibule
  • 100 g rajčatového protlaku
  • 500 ml světlého plzeňského piva
  • hladká mouka na obalení masa
  • sádlo nebo olej
  • mletý pepř, sůl
  • Na obložení: 6 opečených nožiček tenkých párků
  • 1 velká cibule, nakrájená na kolečka a na sádle do křupava osmažená
  • 100 g anglické slaniny nakrájené na tenké plátky a osmažené

Na sádle nebo oleji dozlatova osmažíme nakrájenou cibuli. Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Takto připravené maso vložíme do cibulového základu, krátce z obou stran opečeme, pak přidáme rajčatový protlak a zalijeme pivem. Pod poklicí pomalu dusíme, dokud maso není měkké. Během dušení maso obracíme, mícháme a když je potřeba, trochu podlijeme vývarem nebo vodou. Jestliže však maso dusíme na velmi mírném ohni, není toho potřeba. Měkké maso rozdělíme na talíře, přelijeme vzniklou šťávou a obložíme osmaženou cibulí a opečenými párky a plátky slaniny.

Vhodnou přílohou jsou brambory v různých úpravách, bramborové knedlíky, dušená rýže a nebo jen dobrý měkký chléb. A samozřejmě pohár plzeňského piva. O Plzeňském karbonátu se zmínil i Bohumil Hrabal ve své próze Magická Praha.

Tvarohové křupinky

Ingredience
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • špetka soli
  • hustější pikantní marmeláda
  • moučkový cukr

Z tvarohu, mouky, másla a soli připravíme těsto, které necháme cca 1 hodinu v chladničce odpočinout.

Potom z těsta vyválíme plát asi 3 mm silný a rádýlkem nebo nožem ho rozkrájíme na čtverce o straně cca 8 – 10 cm nebo použijeme tvořítko na šátečky či pirožky.

Tvarohové křupinky

Na každou vykrojenou plochu dáme do středu trochu marmelády, dobře ozavřeme a v horké troubě při 180°C upečeme do růžova. Marmelády nedáváme příliš mnoho, aby při pečení navytékala.

Horké křupinky buď obalujeme v moučkovém cukru nebo je jen stačí pocukrovat.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.