Město Pardubice darovalo budovu Pardubickému kraji

13. březen 2003

Město Pardubice darovalo bývalou reálku na Komenského náměstí Pardubickému kraji. Ten zde chce zřídit krajskou galerii, kterou měl původně spolufinancovat stát. Vicehejtman Michal Rabas uvedl, že právě ve financování nastane problém.

Pardubický kraj je totiž krajem novým a Krajské knihovně a galerii chybí prostory. Vláda kraji slíbila, že přidá 250 milionů korun na rozšíření prostor jak knihovny, tak i galerie. Kraj za peníze státu už loni koupil dům U Beránka sousedící s knihovnou. Letos začně rekonstrukce a budování nových prostor pro knihovnu a stát na opravy poskytne 20 milionů. Podle vícehejtmana Michala Rabase však problém bude s financováním přestavby bývalé reálky na východočeskou galerii.

"Oblast reálky, podle mého soudu, je trošku na vodě nebo znáší se nad realizací této investice určitý otazník. Ten otazník spočívá v tom směru, že ministerstvo financí ani ministerstvo kultury v současné době nejeví snahu toto usnesení vlády ve vztahu k Východočeské galerii plnit a ocitáme se tedy jako kraj pře problémem, že tu investiční akci bychom vlastně realizovali pouze ze svého vlastního rozpočtu."

S tím však kraj nepočítal. Peníze z pokladny musí putovat na havarijní požadavky v jiných oblastech.

"Například most Pavla Wonky v Pardubicích, který bude několika set milionová investice."

A tak to vypadá, že bývalá reálka se v horizontu dvou let rekonstrukce nedočká. Podle Michala Rabase však kraj tento problém nepustí na dva roky takzvaně k vodě. Než se vyřeší finance chtějí mít zastupitelé hotovou studii na využití celého prostoru.

pardubický kraj

"To znamená bude veřejná architektonická soutěž. Jestli by ten objekt měl být v té pozici jak je, jestli by měl být částečně demolován nebo celkově demolován a na místě toho objektu by mělo vyrůst úplně něco nového, čili jakási stavebně nová hmota."

Na to kraj prostředky zatím má. A pak bude shánět investora, který by společně s krajem financoval tuto významnou akci. Vícehejtman Rabas to však vidí spíše jako dlouhodobější záležitost.

"Tady musíme být realisté, protože ta rekonstrukce bude čítat něco mezi 200 a 300 miliony korun z hlediska objemu toho prostoru a v současné době i ve vztahu k mostu Pavla Wonky, což bude naprosto zásadní řez v oblasti dopravy v krajském městě si nemůžeme dovolit další investici tohoto řádu."

autor: KOC
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.