Mezi svátky bude mimo provoz systém na občanské průkazy a pasy. Od ledna se chystají změny

14. prosinec 2015

Lidé, kteří by si mezi svátky chtěli požádat o nový občanský průkaz nebo cestovní pas, mají smůlu. Stejně tak i ti, kteří by si chtěli hotový doklad vyzvednout. Kvůli změnám v zákoně bude totiž systém, který úředníci na magistrátu používají, mimo provoz. Co nového s sebou změna systému a zákona přinese a případně jak řešit akutní problémy, ví redaktor Josef Ženatý.

Na úvod je důležité říct, že tato odstávka systému se netýká jen královéhradeckého magistrátu, ono to tak bude všude po republice.

Podle vedoucí odboru správních agend královéhradeckého magistrátu Ludmily Ducháčové to bude velmi podobné jako dosud a "běžný uživatel" nebo držitel dokladu nic nepozná: "Já si myslím, že to bude nadále stejné, jak to bylo. Protože nadále se budou dělat snímky obličeje člověka, budou se u pasu snímat otisky prstů. Takže tohle všechno určitě bude i v novém systému fungovat."

O doklad tedy nebude možné si ani zažádat, ani si hotový vyzvednout. Ale co když ho někdo bude opravdu potřebovat?

U občanek alternativa existuje. Pracovníci magistrátu totiž nebudou mít kvůli nefunkčnímu systému dovolenou a pokud někdo bude urgentně občanský průkat potřebovat, může si na magistrátu nechat vystavit jakýsi "rychlodkolad", který bude platit měsíc a magistrát ho vystaví zdarma.

Čtěte také

Protože za to, že systém nefunguje nemůže žadatel, takže proto za to nic nezaplatí.

U pasů, tam je to horší, tam takováto možnost nebude a lidé si budou muset počkat až do začátku příštího roku.

peníze, cestovní pas, platební karty, klíče, doklady (ilustrační foto)

Nastanou i změny v době platnosti dokladů?

Ano nastanou. Například už nebude možné si zařídit tzv. Bleskpas. U něj byl totiž problém, že některé země ho neuznávaly a lidé s tím pak měli problémy.

Ale bude možné si nechat vystavit klasický pas s desetiletou platností a se všemi náležitosmi a to ve zkrácené době, konkrétně do šesti dnů od podání žádosti.

Nebude to ale nejlevnější, za takový pas zaplatí dospělý člověk 4 000 a dítě 2 000 korun.

A další změnou je například to, že lidé starší 80 let dostanou občanský průkaz s dobou platnoti 35 let, aby nemuseli na úřad chodit tak často.

autor: zen
Spustit audio