Milan Vobruba
Aleppo - originální technika při výrobě skla, skleněné výrobky vytvořené touto technikou jsou krásné, jiné a jediné na světě. Skleněné sochy, abstraktní objekty i užitné kousky viděli Jana Davidová-Kracíková a Jaroslav Svěcený mezi sklářskou pecí a bytem Milana Vobruby v bývalém mlýně ve švédském Gusumu. Tak daleko má domov sklářský výtvarník z Čech, rodák z Třemošnice v Pardubickém kraji.
Viděli jsme i malbu, akvarely. To vše kdysi pan Vobruba studoval na UPŠ sklářské v Železném Brodě, v Praze na VŠUP i FF UK. Navrhoval i vytvářel skleněné plastiky v jihočeské Lenoře, ale v roce 1968 byl donucen emigrovat. Jeho domovem se stalo Švédsko, silou vůle, píle a nadání založil po deseti letech v Gusumu sklářské studio a později i v německém Munsteru. Jeho skleněné objekty jsou rozesety po celém světě, jsou součástí architektury nebo zdobí interiéry.
Do Čech se stále vracel alespoň v hudbě či inspirací tradičními motivy. Proto velkou kolekci tvoří i skleněné plastiky inspirované prvky českého prostředí. Přestože M.Vobruba pracuje a cestuje po celém světě, místa, kde je mu dobře, se nacházejí v Čechách. Dnes se už může vracet a také se vrací. Jak rád by byl ve svých dvaasedmdesáti letech doma v Čechách. V českých galeriích už je.
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
S Ruskem je to jako s rakovinou, pokud ji úplně nezničíte, zabije vás, říká lidskoprávní analytička
-
OVĚŘOVNA: Zboží s kódem 482 je jedovaté a z Ukrajiny, tvrdí e-mail. Původ jídla ale z čísla nezjistíte
-
Tři hodiny spánku za dva dny je málo. Číslo dresu schovávám pro ‚Pastu‘, říká Nečas po duelu s Británií
-
Pohlreich: Zlatá éra gastronomie je pryč. Tehdy kuchaři nechtěli být celebrity, ale být v kuchyních