Místo sporáku tatínek pořídil baskřídlovku. Dechovka mě provází celým životem, prohlašuje Libor Mikl

7. červenec 2021

„Jsme kolébka dechové hudby,“ říká kapelník a muzikant Libor Mikl. Důkazem toho, jak mu tento žánr přirostl k srdci, je jeho Velký dechový orchestr mladých, který čítá osm desítek členů.

„Jako kluk jsem měl jiné zájmy, než studovat hru na housle. Rodiče mě i sestru vedli k hudbě a jsem rád, že tomu tak bylo,“ ohlíží se muzikant, pedagog a předseda kulturní komise ve Fryštáku Libor Mikl. „Rodičům, kteří přihlašují dítě do základní umělecké školy, říkám, že spolupráce rodiče s pedagogem je velmi důležitá. Ze začátku je u dítěte euforie z nového nástroje, pak je potřeba je co nejvíce namotivovat pro hru na daný nástroj – to je jeden z nejdůležitějších aspektů celého vyučovacího procesu,“ vysvětluje.

Ke konci 70. let byl obrovský boom dechové hudby Moravanka. „Nejenom mě, ale i spoustu mladých kluků to ovlivnilo. Mistr Slabák možná ani netuší, kolik mladých muzikantů ovlivnil. Díky němu je na Moravě tolik špičkových dechových kapel.“

„Tatínek vzal těžce našetřené peníze na plynový sporák, aniž to maminka věděla, a koupil mi novou baskřídlovku. Tenkrát v roce 1978 to stálo 2 790 korun, což byly obrovské peníze. Nemusím vám vykládat, co se u nás doma dělo – týden se nevařilo,“ vypráví Mikl. „Tatínek potom koupil pro sebe baryton a začali jsme spolu hrát. Od té doby mě dechovka provází celým mým životem. A to jsem netušil, že to budu dělat jako profesionál.“

Při jakých příležitostech a v jakých koutech světa si Libor Mikl zahrál? Proč podle něj dechovka nemá tak dobrou pověst, jakou by si zasloužila? A z jakého důvodu je důležité oživovat kulturu na vesnicích?

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio

Související