Mobilní velkokapacitní rentgen nebo přenosná váha. Celníci a policisté kontrolovali kamiony

27. červenec 2017

V Hradci Králové se celníci a policisté ve středu zaměřili na kontrolu kamionů. Velké stanoviště měli u Všesportovního stadionu v Malšovicích. Na místě nechyběla přenosná váha na nákladní auta nebo mobilní velkokapacitní rentgen. A ani náš reportér Ondřej Vaňura.

„Až se to načte, tak pak vytáhněte svoji kartu," policista právě kontroluje řidiče kamionu, který za chvíli najede na mobilní váhu.

„Probíhá kontrola sociálních předpisů. Kolegové požadovali od řidiče výtisk denní činnosti. Kontroluje je 28 kalendářních dní zpět," popisuje šéf dopravní policie v Královéhradeckém kraji Petr Dušek.

Kromě sociálních předpisů jsou pod drobnohledem i další věci

„Zaměřujeme se i na vážení vozidel. Kontrolu technického stavu a kontrolu všech předepsaných dokladů pro řízení a provoz vozidla," upřesňuje Petr Dušek.

Čtěte také

Tento řidič měl vše v pořádku. Jen o pár desítek metrů dál se ale pracovník celní správy ve velkokapacitním mobilním rentgenu připravuje na kontrolu jiného kamionu.

V Hradci Králové se celníci a policisté zaměřili na kontrolu kamionů

„Tady u té obrazovky kde sedíme, když se kamion naskenuje, tak se ten snímek na obrazovce objeví. A my si pomocí různých funkcí můžeme s tím snímkem hrát a vyhodnocovat. Dívat se, přibližovat si to, zesvětlovat, ztmavovat, nebo si dát obrázek do negativu. Abychom viděli, kde jsou třeba některé úkryty," vysvětluje pracovník celní služby.

A doplňuje: „Podíváme se i tam, kam bychom běžným okem neviděli. Rentgen pracuje na principu různé prostupnosti materiálů. A jestliže je někde nějaká dutina v nákladu nebo části toho rámu, tak my vidíme třeba i dovnitř té dutiny. Nebo do nádrže. A můžeme vyhodnotit, jestli je tam něco přidaného, nebo jestli tam něco chybí."

Co se nejčastěji díky rentgenu objeví?

„Nejčastěji se objevují třeba cigarety. Různí občané vozí v dutinách různé parfémy, které jsou třeba padělky a tak podobně," dodává pracovník celní služby.

Od začátku letošního roku policisté v Královéhradeckém kraji zvážili přes 360 vozidel, u víc než stovky odhalili překročení hmotnosti.

V Hradci Králové se celníci a policisté zaměřili na kontrolu kamionů
autor: ova
Spustit audio