Mohyly i památníky z doby Rakousko-Uherské monarchie se vrátily na Orlickoústecko

4. leden 2017
Česko – země neznámá

Na některých místech Pardubického kraje lze stále ještě najít připomínky Rakousko-Uherské monarchie. Památníky, mohyly nebo sochy mocnáře byly po vzniku První republiky likvidovány. Ležely v příkopech u cest, nebo je někdo schoval do sklepa. V posledních letech se jich několik vrátilo zpátky na své původní místo. Jako například na Orlickoústecku.

Malý nenápadný památníček s nápisem Kaiser Franz Josef I. 1848 -1908 stojí před bývalou farou v obci Horní Dobrouč. O jeho vybudování se zasloužili místní občané, kteří byli vděční, že panovník navštívil jejich obec při velkých manévrech. Ovšem po roce 1918 se památky musely ze zákona likvidovat, a to pod pohrůžkou sankcí. Šlo například o peněžitý trest 10 tisíc korun nebo odnětí svobody v délce tří měsíců, případně oba tresty najednou. Proto začaly všechny památky na císařskou rodinu mizet.

Památníček s nápisem Kaiser Franz Josef I. 1848 -1908 skončil ve vedlejším domě. Dokladem, že kdysi stával právě tady, je dochovaná německá fotografie obce Horní Dobrouč (v tehdejších Sudetách), kde je památník umístěný právě před místní farou.

Kamenný památníček v Horní Dobrouči

Další připomínka panování Franze Josefa I. se nachází nad Damníkovskou hájovnou, v lese u studánky, kterou opravily Lesy České republiky. A umístily k ní mohylu - kamenný památník monarchie, který stál v době panování císaře o několik set metrů níže. Kvůli těžbě byl později přesunut na současné místo.

Je na něm vytesáno: KAISER AHORNE LX jahr Reg.Jubi 3. Dez MCMVIII. Přeloženo do češtiny: Císařské javory 60 let výročí panování 3. prosince 1908. A proč javory? Právě k 60 letům panování císaře zasadil personál lichtenštejských lesů kolem pomníku šest javorů, každý za 10 let panování.

Doklad o památníku Franzi Josefu I. v H. Dobrouči

Javory už tady ovšem dávno nejsou, mají krátký vegetační čas. Památník ležel mnoho let převrácený v příkopu nedaleko původního místa. Až v roce 2013 ho při opravě studánky zasadili pracovníci Lesů České republiky do kamenné mohyly, aby ho nikdo nemohl zcizit nebo rozbít.

autor: BAL
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.