MUDr. Jaroslava Moserová

20. červenec 2005

Malou obec Pravy u Pardubic a Lázní Bohdaneč si vybrala paní MUDr. Jaroslava Moserová se svým manželem JUDr. Milanem Davidem za svůj druhý domov. Cítí se tu dobře. Má ráda přírodu, nikdo neví, že lyžovala a vyhrávala za dorost sjezdy a slalomy, s malířem Joskou Jírů sjížděli závodní tratě Krkonoš.

Také jsme se podivili, když na studiích v Severní Karolíně v 50.letech, kolegové studenti nevěděli, kde leží Evropa a jakým jazykem se zde mluví, aby v USA mohla lyžovat, stala se instruktorkou, na cestu kolem světa si vydělávala jako guvernatka, malířka stínidel lamp...,ale vždy se těšila do Čech. Medicínu studovala, aby byla co platná v každém režimu. Užila své výtvarné nadání a kreslila obrázky do učebníce pana prof. MUDr. Buriana. Ráda pracovala v nemocnici v Duchcově, tady má spoustu přátel, od hajného, později hraběte Kolowrata, až po výtvarníky, váží si horníků - i jako dobrých pacientů.

Jaroslava Moserová
0:00
/
0:00

V Praze se věnovala lékařskému oboru popáleniny 30 let, pracovala i ve výzkumu v Texasu, její odborná publikace o popáleninách se stala pro mnohé lékaře, dokonce až v Africe, biblí.
Náš stát má díky paní MUDr. Moserové výjimečnou a neopakovatelnou pozici ve světové organizaci UNESCO - za svoji práci byla zvolena hlavní představitelkou.
Být v Čechách, být v Pravech - to je to místo, kde je jí dobře.

Uníkátní nahrávka hry na klavír! MUDr. Jaroslava Moserová studovala hru u Herberty Masarykové.
Jaroslav Svěcený si nenechal ujít duo housle - klavír!
Těšte se!

autor: DAV
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka