Musaka z brambor a lilku
Dnešní Apetýt nabídne vegetariánskou verzi musaky – jídla, které možná znáte z dovolené v Řecku. Obsahuje vrstvu opečené zeleniny a brambor, v receptech s masem i dušené mleté maso s rajčaty a zapečený bešamel.
My si dnes připravíme musaku z brambor a lilku.
Budete potřebovat:
- 1 lilek
- 900 g oloupaných syrových brambor
- sůl
- olej na smažení
- máslo na vymazání zapékací mísy
- strouhanku na vysypání mísy
- saturejku, oregáno a tymián
- 250 ml zakysané smetany
- 2-3 vejce
- mletý pepř
- 50 g tvrdého nahrubo nastrouhaného sýru
Postup:
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.
- Lilek omyjeme i se slupkou nakrájíme na plátky asi půl centimetru silné, ty z obou stan osolíme a necháme 20 minut vypotit.
- Potom lilek opláchneme studenou vodou, vysušíme papírovými ubrousky a v pánvi na vyšší vrstvě oleje z obou stran osmažíme.
- Brambory nakrájíme na silnější plátky a do máslem vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy vrstvíme brambory a lilek.
- Každou vrstvu osolíme a okořeníme bylinkami – použít můžete čerstvé nebo sušené.
- Pečeme asi 30 minut do změknutí brambor.
- Mezitím si v misce prošleháme kysanou smetanu s vejci, solí a pepřem.
- Musaku zalijeme připravenou směsí a zapékáme dalších 15 minut.
- Těsně před dokončením posypeme musaku sýrem.
- Rozkrájíme a servírujeme ideálně s čerstvou zeleninou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka