Muslimové ve světě demonstrovali proti egyptské vládě. Protesty mají pokračovat

18. srpen 2013
Zprávy

Tisíce muslimů demonstrovaly po celém světě na podporu egyptského Muslimského bratrstva. Ve Francii, Německu, Švýcarsku nebo Izraeli požadovali konec násilností v Egyptě, kde od minulé středy zemřelo víc než 750 lidí. Demonstranti v Evropě odmítali současnou egyptskou vládu a sesazení prezidenta Mursího označovali jako vojenský puč.

„Jsme proti armádě, chceme, ať pokračuje revoluce až do jejího konečného vítězství,“ volal jeden z vůdců demonstrace v Paříži na videu LTN News.

Pod lesem egyptských vlajek volali francouzští muslimové po zatčení generála Abdalfatáha Sísího a požadovali návrat svrženého prezidenta Muhammada Mursího. Stejně jako ostatní protesty v Evropě se i ten pařížský obešel bez nepokojů.

Další demonstrace proti vojenskému převratu jsou svolané i na neděli například do Londýna, Bruselu nebo nizozemského Haagu.

Kroky egyptské armády znovu tvrdě kritizoval i turecký premiér Recep Tayyip Erdogan. Ostře odsoudil vyklizení mešity al Fath v centru Káhiry, kde se zabarikádovaly stovky islamistických demonstrantů.

autor: nov
Spustit audio