Na místě bývalé Prokopky v Pardubicích vznikne nové sídlo ČSOB Pojišťovny

16. listopad 2017

V opuštěném areálu bývalé továrny mlýnských strojů, tzv. Prokopky v Pardubicích vyroste nové sídlo ČSOB Pojišťovny. Ta už pozemky koupila a definitivně tak rozhodla, že centrála zůstane v Pardubicích. Stávající objekt na Masarykově náměstí opustí přibližně do pěti let a nabídne ho k prodeji.

Českému rozhlasu to potvrdil mluvčí pojišťovny Petr Milata s tím, že koupili přes 50 tisíc metrů čtverečních pozemku, sami využijí jen část a zbytek nabídnou dalším zájemcům třeba na výstavbu bytů nebo občanského vybavení. A stávající sídlo na Masarykově náměstí budovu budou prodávat.

“Ano, tato budova je stále v prodeji a budeme jednat i nadále s městem, jako s jedním z potencionálních kupců této budovy, kterého preferujeme.“

Pardubická radnice o tom s ČSOB jedná už dlouho, dokonce o tom jednali i zastupitelé města, i když ještě nebylo jasné, jestli pojišťovna najde nové místo pro své sídlo.

Úředníci magistrátu v tuto chvíli sedí v několika budovách, v jedné z nich, na náměstí republiky, jim navíc v roce 2023 vyprší bezplatný pronájem. A do stávající budovy pojišťovny na Masarykově náměstí by se vešli všichni, navíc by to bylo pro občany dopravně dostupnější.

Pardubice stále řeší, co s opuštěnými areály

Bourání pardubické Prokopky

V Pardubicích je několik velkých opuštěných průmyslových areálů, radnice už několik let zatím neúspěšně řeší, co s nimi. Nápady by byly, chybí ale peníze i investoři.

Přímo v budově je i poměrně dost parkovacích míst a výhodou pro město by bylo i to, že pojišťovna by budovu prodala příští rok, ale ještě by tam až pět let zůstala a celou tu dobu by platila radnici nájem 20 milionů ročně, což by kupní cenu 300 milionů snížilo.

Ne všichni zastupitelé města ale s koupí budovy souhlasí. Jednou z hlavních výtek je údajná velká energetická náročnost budovy.  Na druhou stranu vedení radnice nechalo udělat audit a podle odborníků je energetická náročnost v normě. Dále některým zastupitelům vadí i to, jak objekt vypadá. V každém případě o tom budou i nadále jednat, a to už i na nejbližším veřejném zasedání příští čtvrtek.

Spustit audio